2012 m. spalio 1 d., pirmadienis

Vilniaus pasakos „Kaip meras A.Zuokas šiukšles rinko“

Į sostinės mero kėdę atsisėdęs Artūras Zuokas kaip mat miestą pradėjo užsiimti švietėjiška veikla. Savo internetiniame puslapyje tuomet pradėjo talpinti vaizdo siužetus, kuriuose bando protinti miestiečius ar pasakoti apie savo bei gyventojų nūdienos aktualijas.

Kasdien su į darbą su riedžiu vykstantis A. Zuokas nusprendė kelionės laiką išnaudoti švietėjiškais tikslais. Keliaudamas sostinėje nuo šiol vaizdo kamera fiksuoja viską, kas tik rūpi jam ir turėtų sužadinti sostinės gyventojų sąžinę.



 Rankioja šiukšles

Vos tik tapęs miesto meru A. Zuokas pradėjo domėtis kiekvieno miestiečio kasdienybe ir mažomis nuodėmėmis. Štai kartą, besivažinėjant parką, pastebėjo aplink šiukšliadėžę primėtytas šiukšles. Kaip mat griebė vaizdo kamerą ir kartu buvusiai dukrai paliepė rinkti popierėlius.



Meras Zuokas pasigyrė užtrukęs tik minutę, kad miestas taptų kiek švaresniu. O prie vaizdo siužeto nepamiršo ir savo patirtimi pasidalinti: „Nusilenkti savo miestui nėra gėda. Pakelti šiukšlę, kuri teršia miesta, tiesiog tapo įprasta pareiga. Pabandykite. Miestas taps SAVAS. O dar geriau, kai kas nors šiukšlę numeta, o jūs jam matant ją paimate ir išmetate į šiukšlių dėžę. Tikiu, dauguma tokių šiukšlintojų ateityje to nebedarys.“

Kas dieną – po naujieną

Šis ir kitos panašios mero nuotykių mieste istorijos vos ne kasdien pasirodo politiko internetiniame puslapyje. Juose pasakoja ne tik apie šiukšles ir šiukšlintojus, užfiksuoja ir miestiečių šventes ar įtartinus vairavimo ypatumus.


Savaitgalį Gedimino prospektas skendo šiukšlėse

Savaitgalį vykęs „Gatvės muzikos dienos“ (GMD) renginys džiugino ne tik sostinės gyventojus, bet ir kitus Lietuvos žmones. Saulėtą šeštadienį išėję pasiklausyti „gyvos“ muzikos gyventojai susidūrė su problema – šiukšliadėžės buvo perpildytos.

Senamiestyje skambančios „gyvos“ muzikos atvyksta pasiklausyti dauguma miesto gyventojų. Kai toks didelis žmonių antplūdis, senamiesčio kavinės ir įvairios parduotuvės būna sausakimšos. Žmonės nusipirkę vaisvandenių ir užkandžių susiduria su viena, bet didele problema: nėra kur išmesti šiukšlių.


Mieste įrengtos šiukšliadėžės buvo perpildytos, o žmonės, neturėdami, kur dėti šiukšlių, jas tiesiog mesdavo ant šiukšliadėžių viršaus arba šalia. Praeiviai, eidami pro šiukšliadėžes, nusijuokdavo, kad statoma šiukšlių piramidė.


Deja, ne visi nusijuokdavo. Save gerbiantys žmonės ir metantys šiukšles tik tam skirtose vietose piktindavosi, kad miesto savivaldybė nesugebėjo pasirūpinti, jog šiukšlės būtų išgabentos laiku. „Nežinau, kur turiu dėti šiukšles. Su draugais nusipirkome šalia esančioje kavinėje kavos ir užkandžių. Kai norėjome viską išmesti, pamatėme, kad tai neįmanoma. Visos šiukšliadėžės buvo perpildytos. Nenoriu šiukšlinti savo mieste, tad šiukšlių nemetu šalia ar ant šiukšliadėžių, nes praeiviai ar vėjas tiesiog jas išmėto“, – neslėpė nusivylimo vienas iš GMD klausytojų.

Tad kas gi turėjo pasirūpinti šiukšlėmis ir kodėl to nepadarė?

Savivaldybė: mes nekalti

Vilniaus miesto Ūkio ir transporto departamentas taip pat gavo žmonių nusiskundimų ir nuotraukų, kuriose – šiukšlių piramidės. Anot departamento direktoriaus Virginijaus Paužos, tokia problema buvo tik Gedimino prospekte ir jie situaciją aiškinasi. „Vienu metu vyko daug renginių: Gatvės muzikos diena, mitingas, Gatvės krepšinio diena. Visi šie renginiai vyko Gedimino prospekte, tad nenuostabu, kad čia buvo didžiausia žmonių grūstis“, – pasakojo V. Pauža.

Anot jo, iki 22 valandos vakaro viskas buvo tvarkoma ne taip, kaip turėjo būti, viena iš to priežasčių – šiukšlių automobiliai negalėjo privažiuoti. Tačiau nuo 22 valandos esą viskas buvo idealiai sutvarkyta.

„Kitose Vilniaus vietose, neįskaitant šios, situacija buvo kitokia. Buvo pasirūpinta ir atvežta daugiau šiukšlių konteinerių, kur buvo galimybė mesti šiukšles“, – teigė V. Pauža.



Ūkio ir transporto departamento direktorius pabrėžė, kad dėl nesurinktų šiukšlių nėra kalta savivaldybė: „Kiekvieno renginio metu organizatoriai privalo laikytis teritorijų tvarkymo taisyklių, kurios nurodytos suteikiant leidimą organizatoriams rengiant šventę. Jose yra apibrėžta tvarka, kurios privaloma laikytis. Organizatoriai visada pasirašo sutartį su aplinką tvarkančiomis įmonėmis ir jos turi užtikrinti švarią renginio vietą. Tačiau šiuo atveju įmonė, prižiūrėjusi tvarką, to nesugebėjo atlikti ir tai yra organizatorių bėda, bet ne savivaldybės.“

V. Pauža pastebėjo, kad žmonės, pamatę netvarką mieste, iškart puola savivaldybę, kad ji nesugebėjo pasirūpinti tvarka ir švara. Tačiau jis akcentavo, jog tai yra organizatorių klaida. Mat savivaldybė aiškiai nurodo taisykles, ką reikia padaryti ir kaip užtikrinti švarą renginio metu, o likusi atsakomybė priklauso nuo organizatorių.


Dabartinė situacija prieš rinkimus

Ėjau šeštadienį vakare iš Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo, šv. Jono Apaštalo ir Evangelisto bažnyčioje vykusio koncerto. Du chorai dainavo. Daugybė mergų ~ 50. Viskas labai aukštame lygyje. Dieviška muzika, gražios mergos, gražiai dainavo. Bilietai po 15 lt. Viskas labai liuks.

Išėjus iš bažnyčios pamačiau perpildytą šiukslių dėžę ir kaip mergina stengėsi, nenuversdama virš šiukšlių dėžės styrančio kalno -  padėti ledų popieriuką.

Einant Pilies gatve, bei Gedimino prospektu - ėmė mane ir užtrolino +Meras Zuokas.
Daugybė perpildytų šiukšlių dėžių, tiek Pilies gatvėję tiek Gedimino prospekte.

Pasišiukšlinote gerbiamieji.


Taip! plakato fragmentas


Informacijos šaltiniai: Alfa.lt, Lietuvos rytas, Bernardinai.lt, Vilniaus miesto Ūkio ir transporto departamentas bei G.G. informacija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą