2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Filmai apie mokytojus, studentus ir moksleivius



Pirmieji ispūdžiai:

Kokį atradau filmą apdovanotą Kanų palmės šaka. Filmas apie mokytojus, apie klasę. Šitas jaučiu perspjaus visus. Sklinda iš jo gėris su humoru. Patiko kaip juokėsi kalbėdami apie snobus, bei gėjus. Net 20 min jau žiūrėjau ir tuoj eisiu toliau žiūrėti.

Toliau:

Na vakarykštis atrastas filmas tik pradžioje atrodė labai superinis. Įpusėjus filmui pradėjo aiškėti, kad filmas dirbtinai pritemptas prie Kanų palmės šakos. Butaforija man ten, viskas atrodė netikra, tas gudručio mokytojo pliurpimas, toks kvailos vištos mergos ir tie afrikos berniukai. Briuselinė prancūzų mokykla kur prancūzus varliaėdžiais vadina. Tačiau filmas puikus pavyzdys apie euromoksleivių balvonizmą.

Tarp sienų (1999)
Entre Les Murs / The Class

8/10

Mokytojo duonos paragavęs ir jokios aktorinės patirties neturintis rašytojas ir žurnalistas Francois Bégaudeau ryžosi suvaidinti savo prototipą. Jam vėl teko auklėti Paryžiaus vidurinės mokyklos klasę, mokyti prancūzų kalbos ir literatūros bei spręsti problemines situacijas, kurias išprovokuoja maištingi ir mokytis nenorintys vaikai. Naujus mokslo metus pradedantys mokytojai patenka į ypač nedraugišką aplinką, kurioje ne laiku išsprūdęs žodis gali įžiebti konfliktą, o nenuspėjamas vaikų elgesys reikalauja pasiaukojančios meilės profesijai. Autentiškumo pojūtį kūriniui suteikia pseudodokumentinis stilius ir kruopščiai atrinktų moksleivių improvizacijos.

Laurentas Cantet (47) pasiekė tai, kad Kanų kino festivalio Auksinė palmės šakelė po 21 metų pertraukos liko žydėti Prancūzijoje, o šalies kino ekspertai pasiūlė šią juostą "Oskaro" nominacijai. Ir ankstesnieji režisieriaus vaidybiniai filmai mėgavosi išskirtiniu kino festivalių dėmesiu, kurį lėmė įspūdinga debiutinė drama "Human Resources”. Ši juosta buvo apdovanota "Cezariu" ir pelnė geriausio jauno režisieriaus prizą festivalyje San Sebastijane.

Atsiskyrimas vardan išlikimo - Detachment (2011)
Drama
8 wins & 1 nomination
7/10 

5-tas, o gal 6-tas filmas apie mokytoją genietį. Deja pedagogikos čia mažai. Susvetimėjusi visuomenė, susvetimėjusi mokykla, pilkuma, niūruma, pagrindinio veikėjo problemos, pagrindinio veikėjo šeimos problemos, prostitutė, socialinės problemos, problemiški vaikai, problemiški tėvai, prostitutės problemos, mokytojų problemos, problemos, problemų problemos, problema dėl problemų. Sprendimo nėra. Pabaiga.

Panašus į Užkalnio troliavimą trolingas.

Tiesa pasakius žemiau pavardinti filmai patiko daug labiau:

Kaimo mokytojas (2008)
Venkovský ucitel
Čekija, Prancūzija, Vokietija / Bohdan Sláma
10/10

Vaid. Pavel Liska, Zuzana Bydzovská, Ladislav Sedivý
Drama, čekų k., angl. ir liet. subt., 1.57

Talentingas jaunas mokytojas iš Prahos atvyksta mokyti biologijos kaimo mokykloje. Niekas nežino, kodėl jis paliko miestą, o nelabai ir domisi. Kaime jis susipažįsta su inteligentiška moterimi ir jos paaugliu sūnumi. Nors moteris mokytojo visiškai netraukia, jie greitai susibičiuliauja, suartinti vienatvės bei meilės ilgesio. Kai į kaimą atvyksta buvęs mokytojo vaikinas, jis supranta, kad čia niekas net neįtaria, jog mokytojas yra gėjus. Daugiau.

„Nepaisant viso sužeistų veikėjų skausmo ir savigraužos, tai gražus, šiltas filmas, sakantis, kad kiekvienam reikia žmogaus, kuris padėtų visiems laikams sudaužyti tą seną uolą.” - Washington Post

„Tai filmas, kokie kažkada garsino Holivudą, bet dabar jo nebedomina.” - St. Louis Post

Estų filmas Klasė - The Class (2007)
8/10

Siužetas

Estų drama apie Josepą - klasės pastumdėlį, prie kurio nuolat priekabiauja bendraamžiai. Kai kartą jį užstoja klasiokas Kasparas, prasideda atviras karas tarp šių dviejų berniukų ir visos likusios klasės.

Nors Kasparas rizikuoja prarasti ne tik draugus, bet ir mylimą merginą, jam užstoti Josepą tampa garbės ir principo reikalu. Atsidūręs konflikto centre Josepas nežino, ką daryti, tačiau bendraamžių patyčios pasiekia tokią ribą, kuomet to iškęsti nebeįmanoma. Šešiolikmečiai nusprendžia nubausti klasės draugus. Josepo tėvas tarnauja ginkluotose pajėgose ir laiko ginklus namuose...

Metų mokytojas - School of Life (2005)


Fallbrook vidurinėje mokykloje kiekvienais metais vyksta geriausio Metų mokytojo rinkimai. Per pastaruosius 43 metus šį titulą laimėdavo Normanas Varneris. Po jo mirties tokį patį titulą nori laimėti ir jo sūnus Matas. Tačiau į mokyklą priimamas naujas istorijos mokytojas Maiklas D‘Andželo, kitaip dar vadinamas ponu Di.

Mokytojas greitai susilaukia daug vaikų dėmesio ir meilės. Išradingas, šarmingas, šmaikštus naujasis mokytojas, mokydamas vaikus, remiasi netradiciniais metodais. Tad nenuostabu, kad jis greitai įgyja ne tik daug šalininkų, bet ir rimtų priešų.

Artėjant tradiciniam mokyklos renginiui „Metų mokytojas“, mokytojų intrigos pasiekia apogėjų. Tačiau mokytojas Di turi paslaptį, kuri visam laikui pakeis mokyklos gyvenimą ir privers susitaikyti konkurentus. Tai bus svarbiausia pamoka gyvenime.

Bloga mokytoja - Bad Teacher (2011)
Vidurinės mokyklos mokytoja gyvena Olialia pupytės gyvenimo ritmu: elgiasi lengvabūdiškai, į darbą eina kaip į vakarėlį ir svajoja pasididinti krūtinę. Kai panelę palieka turtingas globėjas, jos gyvenimas staigiai pasikeičia ne į gerąją pusę. Tik mergina to dar nesuvokia.

Į mokyklą atėjus naujam žavingam bendradarbiui mokytoja pameta galvą ir nusprendžia bet kokiu būdu išsikovoti jo dėmesį. Bet tam reikia pinigų! Tikslas pateisina priemones, tad prasideda žaliųjų medžioklė.

Skandalo užrašai (2006)

Notes on a Scandal

Maištinga Siela savo bloge apie filmą rašo:

Sveiki mielieji, šiandien noriu pristatyti visai neblogą filmą „Skandalo užrašai“. (Notes on a Scandal) (2006m.) Tai skandalingas knygas sukurtas pagal dar skandalingesnę knygą „Skandalo užrašai“, ši knyga išversta ir į lietuvių kalbą, neblogai įvertinta ir pačių skaitytojų. Nors knygos pačios neskaičiau, tačiau filmą nepraleidau progos pažiūrėti ir teko nenusivilti. Filmas pateisino mano lūkesčius; jis mane sudomino, suintrigavo ir sudirgino.

Tai pasakojimas apie seną mokytoją, į kurios mokyklą ateina dirbti nauja dailės mokytoja, jos vaidmenį atlieka nuostabioji Cate Blanchett. Iš pradžių filmas atrodo nekaltas, senyva moteris pasakoja su ironija ir pasipiktinimu apie naująją mokytoją. Pati vakarais rašo dienoraštį, o mokykloje jos biografija esti nepriekaištinga, visada griežta, pasitempusi ir geležinė. Naujoji dailės mokytoja – jos priešingybė, ji nesusitvarko su vaikais, chaotiška ir t.t. Staiga dingteli, kad senyvos moters požiūris į naująją mokytoją ima keistis, tarsi ji – lesbietė. Ir aš neklydau. Bet tai dar ne pabaiga. Vieną dieną senoji pamato santykiaujant naująją dailės mokytoją su penkiolikmečiu...

Filmas šiurpina ir kartu atveria naujas tiesas. Kraupu žiūrėti, kai ištekėjusią moterį, kuri turi vaikų, suvedžioja kažkoks penkiolikmetis, taip, ne mokytoja, bet penkiolikmetis suvedžioja mokytoją. Keista žiūrėti, kaip jaunuolis taip susižavi mokytoja ir perima „vadžias“ į savo rankas, bet gudrioji senyva moteris reikalaudama iš dailės mokytojos meilės imasi šantažo. Padėtis tampa komplikuota, kai nusikamavusi dailės mokytoja atsiduria tarp senos lesbietės, penkiolikmečio meilės ir savo šeimos. Ryški šeimyninė krizė, socialinis ir visuomeninės spaudimas. Žmogus yra įvelkamas į klaikius marškinius „o ką žmonės pasakys“. Kažkodėl aš visai pateisinu tą moterį, kuri atsidūrė šioje situacijoje, ji nusikamavusi, meilės ištroškusi, naujų vėjų ir veiklos, rutinos uždusinta trokštanti laisvės. Galbūt tai ir kriminalinis nusikaltimas, filmas neieško nusikaltusių, patys žiūrovai teisia arba pateisina filme vaizduojamus įvykius.

Filmą žiūrėjau su pasimėgavimu, negalėjau atsistebėti istorijos įdomumu, jos perteikiama interpretacija ir pačios istorijos daugiasluoksniškumu, begaliniu interpretavimu. Šis filmas, manau, būtų neblogas išmėginimas jūsų humaniškumo, mokėjimo pateisinti arba pasmerkti, kas yra gražūs santykiai, kas yra vertybės, ar jos nėra nepakeičiamos. Kas apskritai svarbiau šeimos vertybės ar žmogaus individuali laisvė? Šis filmas parodys ir atsakys į daugelį klausimų.

Pavaduojanti mokytoja (2007) 
Vikaren
Fantastinis trileris,
Danija

Filmo aprašymas

Netikėtai susirgus mokytojai, šeštos klasės mokiniai sulaukia nepažįstamosios. Pavaduojanti mokytoja tarsi kokia Merė Popins nusileidžia iš dangaus. Tačiau ją atnešė tikrai ne gerasis vėjas. Pavaduojanti mokytoja Ulla Harms labiau primena nacistę, kuri leidžia kalbėti tik tada, kai leidžia. Atgrasus jos elgesys vaikams sukelia antipatiją, o stulbinama atmintis, mokėjimas skaityti kitų mintis – nuostabą ir įtarimą, kad mokytoja yra ateivė iš kitos planetos. Norėdami patvirtinti savo spėliones, vaikai ima sekti Ullą. Jie įsibrauna į jos namus, kuriame nėra baldų, o rūsyje tikra vištų ferma. Vaikai mėgina įtikinti tėvus, kad mokytoja ateivė. Tačiau švietimo ministras užbėga už akių, paaiškindamas, kad vaikai, žaisdami kompiuterinius žaidimus, mažai tegyvena tikrajame pasaulyje, todėl jų fantazijos suprantamos. Jokių abejonių tėvams nesukelia ir jautri pavaduojanti mokytoja. Jie ramiai patiki jai savo vaikus ir išlydi į lemtingą kelionę.

Filmas „Pavaduojanti mokytoja“ pasižymi skandinavišku humoru. Vieni filmą žiūrės kaip trilerį, kitiems jis sukels juoką, treti įžvelgs tragizmo, ir melodramos elementų. Stilistiškai panašaus filmo „Adomo obuoliai“ mėgėjams bus įdomu vėl susitikti su aktoriais Paprika Steen ir Ulrichu Thomsenu, kurie šįkart kuria kiek kitokius vaidmenis.

1 komentaras:

  1. Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
    El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481

    AtsakytiPanaikinti