2012 m. spalio 2 d., antradienis

Pumpurai (2011)

Filmo „Pumpurai“ centre – mažame miestelyje gyvenančios šeimos likimas. Kiekvienas jos narys vadovaujasi savo idealais ir turi savo siekių. Dukra Agata (Marika Šoposká) nori linksmai gyventi kuo toliau nuo namų, nors ir supranta, kad vienintelė viltis yra pabėgti ir išduoti artimuosius. Sūnus Honza (Josef Láska) tiki meilės tyrumu ir galia, nepaisant aplinkybių, kuriomis ta meilė gimsta. Motina Kamila (Małgorzata Pikus) optimistiškai žiūri į ateitį ir neigia dabartinės padėties beviltiškumą. Vienintelis tėvas Jarda (Vladimír Javorský) žino, kad jis nepajėgs pakeisti nei pasaulio, nei savęs. Todėl net nesistengia. Jarda dirba geležinkeliečiu, laiką leidžia klijuodamas modelius iš degtukų arba bare prie lošimo automatų. Tikri bandymai išgelbėti šeimą prasideda tuomet, kai jau gali būti per vėlu... Režisieriaus Zdeněko Jiráský filmas „Pumpurai“ – tai nuoširdi, subtili ir jaudinanti socialinė drama apie kasdienes pastangas išgyventi, išsiskirianti puikiu operatoriaus Vladimíro Smutný darbu ir įspūdinga aktorių komandos vaidyba.

Poupata (2011)
Režisierius: Zdeněk Jiráský

Čekija, drama, 2011 m., 93 min., čekų k. su angliškais ir lietuviškais subtitrais, N-13
 
Apdovanojimai:


2011 m. – geriausio režisieriaus, geriausio filmo, geriausio operatoriaus apdovanojimai ir geriausio aktoriaus prizas Vladimírui Javorský „Čekų liūtų“ apdovanojimuose (Praha, Čekija).

2012 m. – Europos kino kritikų federacijos FEDEORA apdovanojimas Tarptautiniame Karlovi Varų kino festivalyje (Čekija).

Apie režisierių:

Scenarijų autorius ir režisierius Zdeněkas Jiráský gimė Jičine, Čekijoje, 1969-aisiais. 2004 m. jis baigė scenarijų rašymo ir redagavimo studijas Prahos kino akademijoje (FAMU) ir pradėjo kurti dokumentinius filmus. Čekų televizijai jis sukūrė dokumentinius filmus „Nykstanti Praha“ (Mizející Praha, 2008) apie šio Čekijos didmiesčio pokyčius, „Asák“ (2010) apie fotografą Petrą Halbichą ir „Guliašas už 750 milijonų“ (Guláš za 750 milionů, 2010) apie rinkimų kampanijas. Jis taip pat sukūrė kelionių dokumentikos ir parašė scenarijų televizijos serialams. „Pumpurai“ – debiutinis Zdeněko Jiráský vaidybinis filmas. Už jo scenarijų dar iki filmo gamybos gavęs premiją, 2011-aisiais Z. Jiráský tapo tik trečiu debiutuojančiu režisieriumi istorijoje, pelniusiu prestižinius „Čekų liūtų“ apdovanojimus už geriausią filmą ir geriausią režisūrą bei nominuotu apdovanojimams visose svarbiausiose kategorijose. 

Programos dalis: Tapatumai

Scenarijus: Zdeněk Jiráský

Operatorius: Vladimír Smutný

Muzika: Martin Přikryl, Archive

Vaidina:
Vladimír Javorský, Małgorzata Pikus, Marika Šoposká, Josef Láska, Nguyen Thi Minh, Nguyen Kim Son, Kateřina Jandáčková, Jiří Maryško, Aneta Krejčíková

Seansai:

Vilnius:

Spalio 4d. 16:30,
Kino centras "Skalvija"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą