2012 m. spalio 1 d., pirmadienis

Paskutinė Sofijos greitoji (2012)



Paskutinė Sofijos greitoji (2012)
Poslednata lineika na Sofia
Последняя скорая Софии
Režisierius: Ilian Metev

Bulgarija, Vokietija, Kroatija, dokumentika, 2012 m., 75 min.
Filmo istorijos centre – Bulgarijos sostinės Sofijos greitosios medicinos pagalbos automobilio komandos nariai: vidutinio amžiaus gydytojas Krassimiras (Krassis) Yordanovas, plepi paramedikė Mila Mikhailova ir vairuotojas Plamenas Slavkovas. Mieste, kuriame 13 greitosios pagalbos mašinų vos įstengia padėti 2 milijonams žmonių, Krassis, Mila ir Plamenas yra neįtikėtini herojai: nuolat rūkantys, laidantys juokelius ir atkakliai gelbstintys gyvybes, nepaisydami jokių kliūčių. Tačiau įtampa dėl netobulos medicininės pagalbos sistemos atsiliepia ir jiems. Kiek ilgai jie galės gelbėti visuomenės nukentėjusiuosius, kol išseks jų gailestingumas? Filmuotas dvejus metus, režisieriaus Iliano Metevo dokumentinis filmas „Paskutinė Sofijos greitoji“ atskleidžia tikrą medikų gyvenimą ir profesijos užkulisius. Tai ironijos ir autentiškų patirčių kupinas pasakojimas apie kolegiškus santykius ir kartu netiesioginis valstybės socialinės padėties komentaras.

Apdovanojimai:

2012 m. – „France 4 Vizijos“ apdovanojimas Tarptautinio Kanų kino festivalio (Prancūzija) „Tarptautinės kritikų savaitės“ programoje.
2012 m. – geriausio dokumentinio filmo apdovanojimas Tarptautiniame Karlovi Varų kino festivalyje (Čekija).
2012 m. – geriausio Balkanų šalių dokumentinio filmo apdovanojimas Tarptautiniame dokumentinio ir trumpametražio kino festivalyje „Dokufest“ (Prizrenas, Serbija).

Apie režisierių:

Ilianas Metevas gimė 1981 m. Sofijoje, Bulgarijoje. Iš pradžių jis siekė smuikininko karjeros ir žavėjosi muzikos formų ir kino kalbos derinimu. Studijavo dailę Londone, dokumentinio kino režisūros magistro laipsnį įgijo Nacionalinėje kino ir televizijos mokykloje Bekonsfilde, Jungtinėje Karalystėje. Jo baigiamasis trumpametražis dokumentinis filmas „Golešovas“ (Goleshovo, 2008) apkeliavo daugiau kaip 60 kino festivalių ir pelnė 17 apdovanojimų, tarp kurių BBC dokumentinio kino vystymo apdovanojimas, „Don Kichoto“ apdovanojimas Krokuvos kino festivalyje (Lenkija) ir „Talento balandžio“ apdovanojimas Tarptautiniame dokumentinio ir animacinio kino festivalyje „DOK Leipzig“ (Vokietija). „Paskutinė Sofijos greitoji“ – pirmasis pilnametražis Iliano Metevo filmas, šiemet rodytas Tarptautinio Kanų kino festivalio (Prancūzija) „Tarptautinės kritikų savaitės“ programoje ir pelnęs „France 4 Vizionieriaus“ apdovanojimą kaip naujas talentas kino industrijoje.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą