2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Velnio salos karalius - King of Devil's Island (2011)

Velnio salos karalius - King of Devil's Island (2011)
Veiksmo drama
Režisierius: Marius Holst
Šalis: Norvegija, Prancūzija, Švedija, Lenkija
Trukmė: 120 min
5 wins & 5 nominations

XX amžiaus Norvegija. Į atokioje Velnio saloje įsikūrusią paauglių koloniją atvyksta du naujokai – Erlingas (akt. Benjamin Helstad) ir Ivaras (akt. Magnus Langlete). Įsikūrę naujoje vietoje paaugliai priversti gyventi pagal taisykles ir paklusti kolonijos tvarkai, tačiau Erlingui tai nė motais. Kuomet Ivaras, regis, susitaiko su savo padėtimi, Erlingas puoselėja viltį pabėgti ir atkakliai maištauja. Netrukus vaikinas susidraugauja su pavyzdiniu kolonijos auklėtiniu Olavu (akt. Trond Nilssen) arba tiesiog C1, Velnio saloje praleidusiu šešerius gyvenimo metus ir netrukus galėsiančiu ją palikti.

Maištingas, agresyvokas Erlingas kelia grėsmę ne tik kolonijos auklėtiniams, tačiau ir klibina direktoriaus kėdę (akt. Stellan Skarsgård). Rusenančioje pelenų krūvoje tapęs žiežirba, Erlingas įpučia ugnį paauglių širdyse ir sukelia dar neregėto masto maištą, o visuotinu pavyzdžiu buvęs Olavas tampa dešiniąja naujoko ranka.

„Velnio salos karalius“ - skandinaviškai minimalistinis, šaltas ir niūrokas filmas apie paauglių koloniją ir joje taikomus auklėjimo metodus. Psichologinis, fizinis smurtas ir griežtos bausmės – tokią kolonijos, nesutramdomus paauglius norinčios paversti šviesiąja visuomenės dalimi, kasdienybė. Ir nors filme regime bjaurų paauglių prižiūrėtoją Brotheną (akt. Kristoffer Joner), neryžtingą direktorių, ne itin linksmą vaikų kasdienybę ir griežtas jiems taikomas bausmes, visumoje filmas (vertinant jo tematiką) gavosi kiek minkštokas ir švelnus, be didelių agresijos ar žiaurumo apraiškų. Nepaisant to, juostos kūrėjams pavyko sukurti atitinkamą atmosferą ir ją perteikti žiūrovui.

Ryškūs personažai, stiprūs aktoriai, kunkuliuojančios emocijos, stipri vaizdinė išraiška, puiki muzika ir neblogas scenarijus juostą daro įtaigia ir lengvai žiūrima juosta. Filmas paremtas tikrais faktais ir įvykiais, o jo pabaigoje išvystame dokumentinius vaizdus iš mokymo įstaigos kasdienybės. „Velnio salos karalius“ – tai juosta apie jėgą ir valdžią, draugystę ir kerštą, kovą už teisybę, principus ir atkaklumą, stiprybę ir baimę. Apie charakterio kitimą ir virtimą kitu žmogumi.

Tad jei jums patiko „Mažojo skarmaliaus daina“, „Choristai“,  „Pragaro virtuvės vaikėzai“ ir kiti panašios tematikos filmai, šis filmas tiesiog privalo atsidurti jūsų grojaraštyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą