2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Nekaltybė - Innocence (2004)

Snobo filmas
Nekaltybė - Innocence (2004)
Šalis: Prancūzija, Belgija, D.Britanija
Žanras: drama, mistika
10/10

Intriguojančio, paslaptingo ir nenuspėjamo filmo scenarijus remiasi vokiečių kilmės poeto, politikos apžvalgininko ir ekspresionizmo šalininko Franko Wedekindo avangardine novele, kuri buvo parašyta dar 1888-siais. Pagrindinius vaidmenis atlieka aktorinės patirties neturinčios 35 mergaitės (7 - 12 metų amžiaus), o joms talkina epizodiškai pasirodančios jaunosios kartos prancūzų kino žvaigždės Marion Cotillard ir Helene de Fougerolles. Debiutuojanti didžiajame kine Lucile Hadzihalilovic pateikia daug mįslių, klausimų ir užuominų, kurioms išnarplioti prireiks pasitelkti vaizduotę, logiką ir filosofijos išmanymą, nes filme nėra nė vieno tiesioginio atsakymo ar tikslaus paaiškinimo.

Kažkur miške esančioje mergaičių gimnazijos prasideda nauja diena. Visos auklėtinės susirenka dideliame kambaryje, kuriame jau stovi medinis karstas. Jame gulinti 6-erių metų Airis yra gyva, sveika ir labai laiminga, bet visai nesuvokia kur iš tiesų pateko. Kitos mergaitės informuoja naująją draugę, kad čia yra "namai", kuriuos palikti griežtai draudžiama. Mažoji Airis taip pat sužino, kad daugiau nebegalės susitikti su savo broliu. Ji labiausiai susidraugauja su vyriausiaja klasioke 12-os metų Bianka, kuri draugiškai supažindina su keista, bet labai miela gimnazijos aplinka. Čia beveik nėra suaugusiųjų žmonių, išskyrus kelias senyvo amžiaus tarnaites bei dvi jaunas mokytojas Editą ir Evą, kurios dėsto vien tik šokio ir biologijos pamokas. Bet Airis vis dažniau atkreipia dėmesį, kad Bianka kiekvieną vakarą kažkur išeina apšviestu miško takeliu, o sugrįžta "namo" tik paryčiais, tačiau neturi teisės apie tai nė žodžiu prasitarti.

San Sebastjano kino festivalyje "Geriausio naujojo režisieriaus" apdovanojimo (jo vertė 90 tūkst. eurų) nusipelnęs ir Stokholmo kino festivalio pagrindinį prizą iškovojęs filmas yra dedikuojamas argentiniečių kilmės režisieriui Gasparui Noe ("Nesugrąžinamas laikas"), kuris yra šio netradicinio ir sukrečiančio kūrinio autorės Lucile Hadzihalilovic širdies draugas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą