2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Sesuo - L'enfant d'en haut (2012)

Snobo filmas

Sesuo - L'enfant d'en haut (2012)
Drama
2 wins & 1 nomination
10/10

Tai filmas kurį rekomenduoju visoms ratų supermamoms ir super tėčiams. Filmas rekomenduojamas vienišoms mamoms G+ ratuose. Šis filmas tikrai super ir tikrai geras. Filmas apie jauną žyduką kursai slydes pardavinėjo. Filmas apie jausmus, emocijas, išgyvenimą, tiesiog prancūziška romantika kalnų žiemoje. Kauniškiai vykusiai parinko gerą filmą Šeštojo Tarptautinio Kauno kino festivalio atidarymui. Tai filmas intelektualaus ir snobiško kino žiūrovui.

Šeštąjį Tarptautinį Kauno kino festivalį atidarys Ursulos Meier filmas „Sesuo“

Šeštąjį Tarptautinį Kauno kino festivalį, dalyvaujant šveicarų režisierei Ursulai Meier, šiemet atidarys daugybę apdovanojimų Europos kino festivaliuose pelniusi drama „Sesuo“ (pranc. “L'enfant d'en haut”, 2012). Prabangaus Šveicarijos slidinėjimo kurorto papėdėje gyvenančio dvylikamečio berniuko ir jo nerimastingos vyresnėlės sesers istoriją pirmą kartą Lietuvoje bus galima išvysti rugsėjo 26 dieną Kaune.

„Sidabrinio lokio“ apdovanojimą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje (Vokietija) pelnęs vaidybinis filmas „Sesuo“, tai jaudinantis ir poetiškas pasakojimas apie  dvylikamečio Simono (Kacey Mottet Klein) ir jo bedarbės sesers Luizės (pagrindinį vaidmenį atliko žavioji Léa Seydoux) gyvenimą Šveicarijos pramoniniame mieste. Kiekvieną dieną berniukas keltuvu užkyla į slidinėjimo rojų ir ten patiria įvairius nuotykius, leidžiasi į suaugusiųjų pasauliui būdingus išgyvenimus bei atranda savitą brandos kelią. Šilta, jaudinanti ir poetiška drama „Sesuo“ – tai Ursulos Meier meistriškai kuriama istorija apie vaiką, norintį pakilti aukščiau visomis šio žodžio prasmėmis: ir fiziškai, ir visuomeniškai, ir finansiškai.

„Sesuo“ - antrasis pilnametražis vaidybinis Ursulos Meier filmas, kuris šiemet buvo apdovanotas ne tik   „Sidabrinio lokio“ statulėle Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, bet  ir sulaukė pripažinimo „Penkių ežerų“ kino festivalyje (Vokietija), operatorei Agnèsei Godard buvo įteiktas  „Marburgo kameros“ apdovanojimas (Vokietija),  Trento kino festivalyje (Italija) filmas įvertintas Luciano Emmerio kritikų apdovanojimu.

Šveicarė Ursula Meier pirmuosius žingsnius nepriklausomos kino kūrėjos kelyje žengė dar 1994 m. pristatydama trumpametražį  filmą „Izaoko sapnas“, tačiau daugybę apdovanojimų pelnę šios kūrėjos filmai įvairuoja nuo žanrų ribas trinančių vaidybinių filmų „Visi prie stalo“ iki keistų ir labai skirtingų dokumentinių filmų „Apie Pinget“ ar „Nei policininkai, nei juodieji, nei baltieji“. 2008 m. Tarptautiniame Kanų kino festivalyje Prancūzijoje Ursula Meier pristatė savo pirmąjį pilnametražį kino filmą „Namai“, kuris Šveicarijos kino apdovanojimuose buvo pripažintas geriausiu vaidybinį filmu ir apdovanotas už geriausią scenarijų. Visus šiuos filmus bus galima pamatyti Ursulos Meier retrospektyvoje, kurią šiemet Tarptautinis Kauno kino festivalis pristato kartu su Šveicarijos kino atstovybe „Swiss Films“.

Festivalis šiemet savo žiūrovus džiugins ne tik  Ursulos Meier, bet ir vieno žymiausių Švedijos kino kūrėjo Roy  Anderssono  ir užsienyje ne tokio garsaus, tačiau Latvijoje kultiniu režisieriumi laikomo Rolando Kalninio retrospektyvomis. Rolando Kalninio retrospektyvą sudaro šie sovietmečiu ypatingai cenzūruoti filmai: „Akmenys ir skeveldros“, „Ketveri balti marškiniai“ ir „Pajūrio klimatas“. Roy Anderssonas debiutavo 1970 m. su  kino juosta „Švediška meilės istorija“, kuri pelnė net keturis apdovanojimus tų metų Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Vėliau ilgą laiką kūręs reklaminius filmus, į didįjį ekraną Roy sugrįžo 2000 m. Filmas „Dainos iš antrojo aukšto“ tais pačiais metais Kanų kino festivalyje (Prancūzija) buvo apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu.

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 26 – spalio 7 dienomis Kaune, kino teatre „Romuva”, M. Žilinsko dailės galerijoje, „Žalgirio” arenoje.  Spalio 1 – 10 dienomis festivalis lankysis Vilniuje, kino centre „Skalvija”, Šiuolaikinio meno centre, spalio 9 – 13  dienomis - Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre,  spalio 11 – 13 dienomis – Šiauliuose, „Polifonijos” salėje,  ir spalio 16- 20  dienomis – Panevėžyje, kino teatre „Garsas”.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą