2015 m. sausio 29 d., ketvirtadienis

Pasekmės - Aftermath (2012) Drama, Trileris

Vandalai išgąsdino klaipėdiečių šeimą. A.Pilaitienės nuotr.

"Lietuvos ryte" užmačiau straipsniuką šiandien: Vandalai išterliojo Seimo narės dukters namą

Čia jumis vaikai užrodysiu filmą neseniai matytą. Gerulis lenkų filmas.

Pasekmės - Aftermath (2012)
"Poklosie" (original title)
 Drama | Thriller
3 wins & 6 nominations.
9/10

Vienas iš geriausių filmų, kuriame įtaigiai perteikta žydų holokausto tematika. Tie filmai apie karą su geroka doze propagandos, tiesa pasakius man buvo jau ganėtinai nusibodę, o šitą filmą užtikau atsitiktinai - na bet įtaiga, čia gerokai "perspjaunanti" dauguma karinių epopėjų. Kodėl aš čia pabendrinau šią lietryčio istoriją - pažiūrėkite filmą ir sužinosite. Tačiau ne taip suprasite dar. Aš pateikiau nuorodą į straipsnį, ne, kaip palyginimą su filme kiek panašia situacija - o kaip nelygintiną metaforą. Kodėl tokios žvaigždės atsiranda? Kas jas skatina su "rusai puola" delfienomis? Istorijos ratas kartojasi. Iš klaidų nepasimokoma. Iš kur atsiranda antisemitizmas?

"Antikos laikų demokratija, o ir visa visuomenė subyrėjo. Atėnuose visiškai nusmuko moralė, ši visuomenė žlugo iš vidaus. Senovės Romos imperijoje demokratiją pribaigė Cezaris, kuris įvedė jau minėtą stipresniojo teisę. Tai leido Romos imperijai dar kelis šimtmečius išlikti, tačiau ji suiro ne ką oriau nei Atėnai. Vieno D-vo nepripažinimas, žmogaus pastatymas į Kūrėjo vietą jau daugybę kartų baigėsi civilizacijų žlugimu. (aišku, Roma suiro jau būdama krikščioniška, tačiau tai jau kita istorija).

Šiuo metu Vakarai žengia tuo keliu. Mes vis labiau tampame panašūs į antikines civilizacijas. Vyrauja vis aršesnis individualizmas, bedievystė, žmonės kenčia nuo gyvenimo prasmės nebuvimo. Juos bombarduoja visokie jusliniai dirgikliai, kurie turėtų suteikti jiems gyvenimo džiaugsmą, tačiau vis nesuteikia... Kuo toliau, tuo mažiau skanūs visi tie džiaugsmai, kuriuos siūlo masinė industrija." - Aurimas Guoga.


Apie filmą (gerifilmai.eu):

Francišekas Kalina, "Solidarumo" laikų lenkų emigrantas, po 20-ties metų grįžta iš Čikagos į gimtinę, sužinojęs, kad jo jaunėlis brolis Juzefas konfliktuoja gimtajame kaime su jo gyventojais. Nežiūrint į tai, kad susitikę po ilgo išsiskyrimo broliai sunkiai randa  tarpusavio kalbą, jie nusprendžia išsiaiškinti įvykius, susijusius su jų kaime gyvenusia žydų bendruomene, vykusius vokiečių okupacijos metais, bei susidomi išlikusiais iki šių dienų žydų antkapiais. Skirtingas istorinių įvykių vertinimas įžiebia agresiją tarp brolių ir kaimo žmonių, o noras įminti istorinių įvykių paslapties šydą pasuka brolių likimą tragiška linkme.

Režisierius: Wladyslaw Pasikowski
Aktoriai: Maciej Stuhr, Ireneusz Czop, Zbigniew Zamachowski, Danuta Szaflarska, Jerzy Radziwilowicz, Zuzana Fialová
Pastabos: viena iškilesnių pastarųjų metų lenkų kino studijos juostų.
Trukmė: 107 min.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą