2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Anarchija Žirmūnuose (2010)


Anarchija Žirmūnuose / Anarchy in Zirmunai / 2010 /
90 min / Original language: Lithuanian

Vakar žiūrėtas - 8/10. Logikos filme mažokai, dialogai paprasti, scenarijus paprastas. Operatoriaus darbas 9/10.

Anarchizmo čia ne ieškokite - filmas apie kietą mergą augusią vaikų namuose bei studentę iš provincijos, studentę neturinčią nei veiklos, nei užsiėmimo.

Manau režisierius kiek pakoregavo pabaigos versiją, taip, kad filmas pataptų labiau patrauklus festivaliams.

Negaliu filmo kūrėjams atleisti tos nelogišškos vietos, kur merga su ginklu ir pinigais rankose lakstė po Fabijoniškes, o šiap viskas lyg ir neblogai. Režisierius gudriai išmislijo versiją kuri dviprasmiškai suprantama - filmas atrodo prieš anarchiją, nors niekas nedraužia, manyti, kad paslėpta mintis yra priešinga.

Reikia pripažinti, kad filmas yra "vežantis", galbūt savo nestandartiškai lėkštais dialogais, kurie yra originalūs ir tas "veža". Filmas patiko kur kas labiau nei "Miegančių drugelių tvirtovė", kurį laikau labiausiai nevykusiu šiuolaikiniu lietuvišku filmu.

Toma Vaškevičiūtė (Vilė) vaidino nepriekaištingai, gal tik filmo pabaigoje atrodė gerokai išvargusi ir neišsimiegojusi, matyt buvo filmuota po pertraukos.

Ir vis tiek patiko. Toks savitas, lietuviškas, lėtai filosofiškas.


Aprašymas

Jauna ir naivi provincialė Vilė atvyksta į didmiestį siekti aukštojo mokslo. Beieškodama nebrangaus nuomojamo buto, mergina susiduria su anarchistine simbolika išmargintu skelbimu, kuris atveda pas jo autorę — berniukiškai atrodančią vienmetę Sandrą. Abipusė merginų simpatija, ir Vilė tampa Sandros nuomininke. 





Nedrąsiai dideliame mieste besijaučianti Vilė nuo pat pirmųjų apsistojimo dienų gauna puikų gidą — visuomet energingą ir optimistiškai nusiteikusią Sandrą. Lengvai ir nerūpestingai žongliruodama anarchijos sąvoka, miesto mergina naujai draugei stengiasi įrodyti ir parodyti, jog tikrai yra būdų įveikti vienatve ir abejingumu atvykėlį gąsdinantį didmiesčio pasaulį.





Anarchistinės Sandros filosofijos vedama Vilė palengva kratosi savo provincialaus drovumo ir baimių, tačiau, atsitiktinai susipažinusi su didmiesčio pankų bendruomenės nariu, supranta, kad jos draugės propaguojama "anarchija" neturi nieko bendra nei su kontrkultūra, nei su politika. Šis Vilės atradimas netikėtai sukelia didžiulius įtarimus, priverčiančius naujai pažvelgti į netradicinius Sandros sugebėjimus, bylojančius apie kriminalinę praeitį...






„Anarchija Žirmūnuose“ – tai ironiška drama, besirutuliojanti Lietuvos sostinės daugiabučių fone.



Filmo scenarijus buvo apdovanotas MEDIA New Talent prizu tarptautiniame Kanų kino festivalyje

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą