2012 m. birželio 9 d., šeštadienis

Įroniška groteskinė pasaka „Jei nebūtų tokių Ulevičių“



Stiliaus savitumas: satyriškas, ironiškas ydingų visuomenės reiškinių vaizdavimas.
Erdvė: Lietuva, vaizduojama groteskinė šalies vizija.

Pastaba: visos datos, įvykiai, pavadinimai ir asmenys aprašyti žemiau, yra išgalvoti.
Sutapimas su realybe gali būti tik atsitiktinis.

Pasakos rašymo metu nei vienas žiurkėnas Rokiškis nenukentėjo.

************************************************
Dėmesio svarbu:
Neturintiems humoro jausmo, techno globalizaciniams - užzombiuotiems robotams - prieš skaitant pasaką, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Gali atsirasti šie simptomai: paraudusios akys, susijaudinimas, irzlumas, pykčio priepuoliai. Jeigu pasireiškė sunkus šalutinis poveikis arba pastebėjote čia nenurodytą šalutinį poveikį, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.
************************************************

Jei nebūtų tokių Ulevičių: tikrai planuotume atominės elektrinės statybas dar dvidešimt metų. Prekybos centrai tikriausiai dirbtų dvidešimt keturias valandas per parą, tiesa juose dirbtų kiniečiai, nes likusioji didžioji dalis Lietuvos gyventų ne Lietuvoje. Kruonio HAE būtų kūrenama žilvyčiais pirktais Kinijoje. Mokyklose maistą tiektų „McDuckland‘s“. Smarkiai būtų išplėtota Vilniaus oro uosto infrastruktūra – aplink jį būtų naujas kotedžų miegamasis rajonas. Moksleivius privalomai maudytų robotizuotas androidas „Richy“ vandens parke.

Taikomosios dailės muziejuje nuolat būtų eksponuojama sensaciją mokslo ir medicinos pasaulyje sukėlusi žmonių kūnų paroda „The Human Body Exhibition“. Nacionaliniame operos ir baleto teatre koncertuotų viena moderniausių roko ir metalo grupių „Marilyn manson“. Vaikų literatūros klasikos šedevras „Haris poteris“ būtų skaitomas darželiuose, o visame pasaulyje stulbinančiai išgarsėjusio Dan‘o Brown‘o kūrybą būtų įtraukta į privalomos literatūros sąrašą moksleiviams. Studentams tolerancijos paskaitas dėstytų šimtmečio žmogus, Vilniaus universiteto rektorius metų „tolerantas“, bei lygių galimybių visuomenės veikėja „zombė“. Darželiuose pasakotų jausmingas pasakas, kaip „princas pamilo princą“, tas pasakas transliuotų per nacionalinio transliuotojo „LTV3“ laidelę vaikams „Labas rytas vaikučiai“. Darželiuose būtų trečias elektroninis tualetas, neapsisprendusiems su lėlėmis ar mašinytėmis norintiems žaisti klonuotiems vaikučiams.

„Filaitės“ mikrorajone vešėtų golfo laukai. Aplinkkeliai eitų virš „Rolantiškių“ kapinių. „DBM“ bazinės stotys būtų pastatytos ant vaikų darželių stogų.  Jūsų „naršymo“ istoriją, Interneto tiekėjas, realiuoju laiku perduotų tiesiai „laisvės nuo cenzūros“ departamentui, kartu su „Spacebook“ ir „Joogle+“ išklotinėm. Šateikių kaime veiktų „8G“ ryšys, tiesa priimtų ji ten tik vietinės Danų kiaulių fermos antenos, nes pusę Lietuvos būtų girdimas tik kriuksėjimas. Vėjo jėgainės, bezdalų, „budulinio“ mėšlo ir biodujų generatoriai aprūpintų „ekologiška“ energija, ne tiktai vietines kiaulių fermas, bet ir elektroninės valdžios departamentą. „Faksimose“ atpigtų maistas, tiesa jis būtų kriuksintis, genetiškai modernizuotas, žuvies kvapo ir panašios į morkas spalvos, tačiau už „optimalią“ kainą. Komercinis užsakomųjų straipsnių žurnalistas „Trolkalnis“ leidinyje „Gmo Žąsis“ bei dienraštyje „Skaitmeninis rytas“ rašytų apžvalgas apie genetinio maisto restoranų subtilybes ir į šuns dienas dėtų nostalgiją apie neskaitmeninės praeities epochą.

Kalvarijų gatve riedėtų tramvajus – tiesa bilietas į jį kainuotų 10 eurų, tramvajuje sėkmingai neveiktų elektroninis bilietas, o važinėtų jis ratu, dėl broko bėgius keistų, kas pusę metų, nes būtų jie ne iš plieno, o iš Kiniško aliuminio, tramvajaus stotelėse nešviestų tamsūs 5D ekranai, nes „kubikono miesto servisas“ juos demontuotų. Turėtume dar trijų stadionų griaučius. Į „Meganheimo“ muziejų pasižiūrėti „Uxus“ tuštumos „meno“ skirstume oranžiniais skraidančiais kilimais, už „kubikoninę“ kainą. Masinis vakcinavimas ir „čipavimas“ taptų privalomas. Valstybę valdytų elektroninė valdžia su elektroniniu intelektu, vieno langelio mobiliu principu. „Didysis brolis“ stebėtų tave per „HomeView“ sistemą, aprobuotą elektroninio „teisingumo“ ministro.

Sadas Ramauskas rūkytų elektronines cigaretes. Leoksas bezdėtų į elektroninį unitazą, tiesa „kubikoninis city servisas“ imtų mokestį už bezdalų decimetrus, mokesčiai būtų renkami elektroniniu būdu, tiesioginio debeto būtų, nuskaitant kreditus nuo gyvenimo kortelės „00:00:00:00:00:01:01:08". „ChemRains“ autonominis skraidantis robotas iš dangaus barstytų laimės miltelius, tiesa būtų abonentinis mokestis. All Inclusive. Šilumos ir laisvės būtų mažiau... Saulę užstotų ir temdytų dangoraižiai ir šviestų ta Saulė ganėtinai blankiai, ne taip, kaip dabar su Ulevičiais, Gražuliais, Grinevičiūtėmis, Tomkais, „Respublikomis“ ir Matulevičiais.

Ištraukos ir citatos

"Aukštesnis pastatas, žemesnė moralė." Noelis Kovardas

[...] N. Chomsky daugiau nei prieš dvidešimt metų padarė aktualią įžvalgą: „Viena iš sąlygų, kad propaganda geriau veikia išsilavinusiuosius nei neragavusius mokslo, yra ta, kad išsilavinusieji daugiau skaito, taigi gauna daugiau propagandos. Kita sąlyga yra ta, kad jie dirba vadybos, žiniasklaidos bei akademinėje srityse ir tam tikru mastu darbuojasi kaip propagandinės sistemos agentai – jie tiki tuo, kuo sistema tikisi juos tikint.“ [...]

[...] Nemąstantieji kreivai žiūri į mąstančiuosius dėl jų „plėšymosi” ir „keistumo”, nesuvokdami, kodėl jie elgiasi ne taip, kaip „visi”. Tuo tarpu tie, kas bent kažkiek mato šį pasaulį blaiviai, suvokia, kad dauguma gyvena totalioje pilkumoje, beprasmybėje, ir stengiasi su tuo kovoti, ar bent jau parodyti likusiesiems, kad jiems toks gyvenimas nepriimtinas bei neįdomus. [...]

"Galima kvailinti dalį liaudies visą laiką, galima kvailinti visą liaudį tam tikrą laiką, tačiau negalima kvailinti visą laiką visos liaudies." - Abraomas Linkolnas

"Nekreipti dėmesio į paskalas, sklindančias pašnibždomis kaip besisunkiąs vanduo, nekreipti dėmesio į kaltinimus, kurių tikrumą šmeižikai pasirengę patvirtinti nusipjaudami gabalą kūno, - štai kur ieškotina didžiausio supratingumo." Konfucijus





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą