2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Jobs (2013) Biography, Drama

Jobs (2013) Biography, Drama
Su kolega kompiuterastu vakar žiūrėjom šį filmą. Labai tikėjomės kaži ko, filmas, kaip ir pateisino lūkesčius, bet visai ne taip kaip tikėjomes. Pagrindiniai trys momentai, garaže surenka kompiuterių, patrolina darbuotojus darbe, žydukai išmeta iš darbo vardan pelno.

Styvas Jobsas žmogus su futuristine vizija, charizmatiška asmenybė, turinti įtikinėjimo dovaną, gerai pasikoučines ir žodžio kišenėje nelaikantis. Viskas lyg ir gerai būtai. Metą koledžą, bo kaip sakė Bodo Schäfer - nulis naudos iš tų mokslų, nauda tai ką sužinai gatvėje ar iš gurų, bei mentorių visokių.

Su draugu, bei motera, Styvas Jobsas - užurūkęs žolės ar užulaižęs narkotiko "markučių" pavaikšto, kaip koks katinas po žolėmis apaugusius po laukus, išgirsta klasikinę muziką ir užsimano pakeisti ateitį, sukurti nuostabų dalyką - kompiuterių. Draugelis Vozas pasirodo jau sukūręs tą kompiuterių. O va čia ir atsiveria perspektyvos, didysis verslo genijus iškarto užuodžia naudą ir greitai net kontorėlės pavadinimą sumano įspūdingą: "Obuolys".

Padarius penkiasdešimt plokščių kurias šiaip ne taip prakiša kokiam tai vietinės parapijos elektronikos parduotuvės žydeliui, kažkaip greitai užkalbėjęs dantį, pasitelkdamas kalbos manipuliacines technikas ir stebuklingą įtikinėjimo dovaną.

Viskas lyg ir neblogai klostosi, "Porše" mašiniuku atvažiuoja gerietis verslo investuoklis, sudaromas žodinis kontraktas beveik melejonui, bet va ima čia motera ir pradeda maišyti visom futuristinėm vizijom.

Motera laukiasi. Didysis verslo gurų pradeda elgtis kaip kokia mėmė, pradeda neigti, kad motera laukiasi jo vaiko, išveja lauk moterą iš namų ir kaip strutis įkiša galvą į smėlį. Motera verkia, ja guodžia gerasis technikas, kurį vėliau kompiuterių guru eliminuos iš verslo.

Prasisukęs su kompiuteriais, firmoje patampa mega troliumi, rėkauja ant darbuotojų, įveda troliškas taisykles ir vis labiau pradeda nesiskaityti su žmonėmis. Galiausiai valdybos žydelių pareikalauja atimti opcijonus bei akcijas savo komandos baltom varnom, bei visokiom pelėm.

Po didelio mega trolingo lieka vienas su savuoju kolega Vozu.

Vieną gražią dieną susigraudenęs Vozas ateina ir pasako, kad didžiojo kompiuterių ir verslo guru pasaulėlis labai mažas ir, kad anas patapo baisiu troliumi bei nesiskaito su žmonėmis, o bei to dėka pats Vozas neša kudašių iš "Obuolio" ir jei ne Vozo gerietiškumas, tai būtų kompiuterius "HP" gaminusi be didžiojo kompiuterių ir verslo guru.

Prasisukęs versle ir sėkmingai sukūręs "makintošą" (mažą televizoriuką su integruotu lanksčiųjų diskų nuskaitikliumi viduje) - Styvas Jobsas sumano bobutėm o bei irgi vaikam papigiai pardavinėti didįjį technikos stebuklą, tačiau tas dalykas nepatinka nusamdytam iš kokakolos piarščikui, bei investuokliam žydeliam, kurie nori didelių pelnų, o bei ir tačiau pardavinėti už penkiagubą kainą. Žydeliai išspiria Styvą Jobsą iš darbo dešimtmečiui.

Dabar šiam nubunda sąžinė ir anas susitaiko su žmona, bei vaikus augina.

Po daug metų sumanęs išparceliuoti pusantro milijono akcijų pusdykiui, bei numušęs žydelių akcijas net septyniais procentais ir privedęs investuoklių bizniuką veik prie bankroto ribos - Styvas ateina į "Obuolį". Žydeliai maloniai išskėstomis rankomis priėma didįjį kompiuterių bei verslo genijų atgal.

O čia vaikai ir pasibaigia filmas. :)

Momentai:
Atmintisnas momentas, kai Styvas Jobsas skambino telefonu Bilui Geitsui (Bill Gates)ir šį iškeiksnojo bei teismais prigrasino.

Diskutavome:

Visas tas Styvo idealizmas baisiai nesiderino su tuo, kad tasai turėdamas mega tikslų technikos progrese, ir technologinėse ateities vizijose, nesiskaitė ir negerietiškai elgėsi su savo komandos žmonėmis. Filme puikiai pabrėžtas tas disonansas. Išdūrė visus draugus, nepasidalino su jais akcijomis. Su kolega kompiuterastu diskutavome, kad faktai apie Styvo elgesį su draugais, su komandos nariais - tikrai kuo tikriausi, visas tas piaras apie filantropines ateities vizijas bei užsidegimą - tikriausiai tik filmo kūrėjų vaizduotės vaisius. Diskutavome, kiek filmas nutolęs nuo realybės. Čia prisiminėme „Facebook“ įkūrėją Marką Zuckerbergą kuris "nukniso" įdėją iš studentų, paminėjom Styvą Jobsą, kuris "pasinaudojo", savo draugeliu Styvu Vozniaku (Steve Wozniak), dargi prisiminėm Bilą Geitsą (Bill Gates) kursai "nukiso" ir modernizavo "Obuolio" programinės įrangos idėją ir priėjome prie išvados, kad reiktu paieškoti kokio sėkmingo prasisukėlio kuris nebūtų ko nors nuknisęs ar ką išnaudojęs.


Oficiali pasaka

Didžiųjų pasaulinių technologijų kompanijų vadovai ir jų prekiniai ženklai traukia ne vieno kino kūrėjo dėmesį, nes garsūs vardai, kuriuos žino kiekvienas, garantuotai pritraukia žiūrovus. Prieš keletą metų pasirodė „Socialinis tinklalapis“ („The Social Network“, 2010), kuriame aktorius Jesse Eisenbergas puikiai įkūnijo problematišką Marką Zuckerbergą. 2013 kino ekranus pasiekė komedija „Praktikantai“ („The Internship“), kurios pagrindiniai veikėjai bando įsidarbinti „Google“ kompanijoje. O vasaros pabaigoje pasirodo filmas apie garsųjį „Apple“ įkūrėja Steve’ą Jobsą, kurio sukurti produktai, asmeninė filosofija ir ypač komplikuota asmenybė žavėjo milijonus žmonių.

Filmo istorija prasideda nuo tų dienų, kai maištingas hipis meta koledžą ir kartu su bičiuliu Steve‘u Wozniaku tėvų garaže savo rankomis surenka pirmuosius „Apple“ kompiuterius. Veiksmas rutuliuojasi per kelis dešimtmečius.

Pagrindinį vaidmenį filme „jOBS“ atliks Ashtonas Kutcheris, kurio pasirinkimas vaidinti Steve’ą Jobsą daugeliui kėlė abejonių. Viena vertus, aktorius išties panašus į Jobsą, tačiau vien fizinio panašumo turbūt neužtenka norint įkūnyti vieną iškiliausių technologijų amžiaus asmenybių.


FaceIt rašo:

Filmo premjera įvyko praėjusios savaitės pabaigoje. Kaip jau žinome, pagrindinį vaidmenį atlieka Ashton Kutcher, kuris, autorių teigimu, ypatingai panašus į savo herojaus prototipą jaunystėje. Savo ruožto, filmo kūrėjai tvirtina, jog „JOBS“ nebuvo sugalvotas tam, kad taptų iki smulkmenų tikrovišku realios istorijos perteikimu.

Tinkamu Steve Jobs istorijos įsikūnijimu turėtų tapti Sony ruošiamas filmas, kuris kuriamas pagal Walter Isaacson parašytą Steve Jobs biografiją. Knygoje užfiksuoti ne tik paties Steve Jobs, tačiau ir jo šeimos narių, kompanijos Apple darbuotojų pasakojimai, tuo tarpu scenarijus patikėtas ponui Aaron Sorkin, kuris žinomas iš filmo apie Mark Zuckerberg „Socialinis tinklas“.

Kino kritikų vertinimas parodo, kad „JOBS“ netaps tuo filmu, su kuriuo reikės konkuruoti būsimai Sony kino juostai „Steve Jobs“. Neseniai debiutavusio filmo reitingas kol kas yra ypatingai žemas – vos 25%, kadangi trys ketvirčiai iš 87 apžvalgininkų davė neigiamą balą. Jei atsižvelgti tik į 34 populiariausius kritikus, įvertinimas dar žemesnis – vos 18%.

Filmu nebuvo patenkintas ir Steve Wozniak, kurį vaidina aktorius Josh Gad. Savo tinklaraštyje vienas iš Apple įkūrėjų aktorių vaidybą įvardino kaip gerą, teigdamas, jog filmas buvo įdomus, tačiau ne toks, kad jį būtų galima rekomenduoti. Taip pat jis paneigė gandus, jog jo kritika susijusi su faktu, kad jis šiuo metu konsultuoja Sony kuriamą filmą, o „JOBS“ kūrėjus atsisakė konsultuoti iš karto po to, kai perskaitė jam pateiktą scenarijų.


Nuorodos:

http://www.imdb.com/title/tt2357129/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.youtube.com/watch?v=Lx-PC1KZS3Y

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą