2013 m. rugpjūčio 8 d., ketvirtadienis

Šuo kuris augino ančiuką


Нет, это не банальный случай с охоты, когда пес принес охотнику подстреленную им утку.
Если посмотреть внимательно, то можно увидеть, что утка жива, а ретривер держит ее очень нежно и аккуратно. Дело все в том, что на тот момент они были настоящими друзьями уже около двух лет.

В 1947 году фотограф принес маленького утенка домой, который сразу же стал любимцем семьи, а домашний пес вообще взял над ним "шефство", воспитывая его как "своего". Когда же утенок окреп, хозяин относил его в пруд, чтобы он мог поплавать с другими дикими утками, но у ретривера было совсем иное мнение на этот счет - он мгновенно прыгал за своим любимцем в пруд и вытаскивал его на сушу.

via : goo.gl/1rchnJ

Vaikystės knyga: Farlis Movetas "Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi"

Nuotrauka pasiskolinta iš Isparduotuve.com
Nors maniškė knyga panašiai aptriušusi, nes ne kartą skaityta.
Vaikystėje skaičiau nuostabią knygą apie šunį kuris antis medžiojo.
Farlis Movetas "Šuo kuris nenorėjo būti šunimi".

Žymės: Autobiografinė, apysaka, Farley Mowat, ŠUO, KURIS NENORĖJO BŪTI ŠUNIMI, Vyturys
cover
Apie knygą: Farley Mowat – ŠUO, KURIS NENORĖJO BŪTI ŠUNIMI
Leidykla: Vyturys (1986)
Puslapių skaičius: 214

Raimondas Lencevičius "Skaityta.lt" rašo:

Farlis Movetas (g. 1921) - garsus Kanados gamtininkas, apkeliavęs praktiškai visą Kanadą ir daugelį kitų šalių. Jo kelionės prasidėjo jau vaikystėje, kai Moveto tėvas, bibliotekininkas su keliautojo, jūrininko ir tyrinėtojo gyslele, gana reguliariai perkraustinėjo šeimą po įvairius Kanados kampelius. Taip Movetai atsirado Saskatūne, Saskačevane (Kanados provincija), vietoje, kuri tokia lygi, kad atsistojus ant sterblinės žiurkės išraustos žemės krūvelės galima pamatyti Kiniją. Šiame vakarų Kanados miestelyje 1929 m. į būsimo rašytojo gyvenimą ir atėjo Matas (beje, angliškas šuns vardas Mutt gali būti verčiamas "Sargis").

Matas - keistas šuo tiek išvaizda, tiek charakteriu. Nors jis - mišrūnas, tačiau atrodo aristokratiškai, o ne kaip paprastas sargiukas. Movetas meistriškai aprašo jo išvaizdą, panaudodamas jūrines metaforas. Mato asmenybė pasireiškia daugeliu ypatumu, kurių svarbiausias tas, kad Matas įsitikinęs, jog būti šunimi neverta. Bet, kaip rašo autorius, Matas nebuvo vienas iš kvailų šunų, kurie įsivaizduoja esą žmonėmis. Ne, Matas toleravo ir žmones, ir šunis, bet nebuvo nei žmogus, nei šuo. Ar tai atrodo kvaila? Galbūt. Bet kur jūs matėte šunį, laipiojantį kopėčiomis ir vaikščiojantį tvoromis? Kur jūs matėte šunį, diskutuojantį su policininku ar ganantį pašautas antis?

"Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi" - knyga, pasižyminti puikiu movetišku humoru. Į klasiką įėjęs rašytojo senelis, kuris buvo kurčias bet kokiems senelės priekaištams, bet puikiai girdėjo žodį "viskis", sumurmėtą uždarytame kambaryje kitame namo gale. Movetas ne tik aprašo Mato nuotykius, bet ir taikliai pavaizduoja kitus savo priglaustus gyvūnus bei laukinius žvėris. Atmintini Moveto išauginti apuokai ir senas patyręs antinas, mikliai bandęs išvengti Mato nasrų. Aštri rašytojo plunksna nepasigaili nei jo tėvų, nei Saskatūno gyventojų. Skaitytojai ilgai prisimins Aroną Pulą, stačiusį laivą savo rūsyje (o kaip jį iš ten išvežti?), ar Kačių Ponią, neleidusią į namus net elektros kompanijos darbuotojų, kad šie, neduokdie, nenuskriaustų jos ir jos katyčių.

"Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi" - tai puiki knyga apie vaikystę, kai taip romantiška važiuoti per prerijas, įsivaizduojant, jog skrendi tarpžvaigždiniu laivu. Kai šaltis ir drėgmė medžioklėje nesumažina žavėjimosi saulėtekiu ir milžiniškais žasų ir ančių būriais. Kai pirmoji meilė sudūžta dėl skunso kvapo. Kai keliauji po Kanadą senu fordu, kanoja ar burlaiviu. Tokios vaikystės galima tik pavydėti, nors ir suvokiant, kad rašytojas ją sąmoningai romantizavo.

Nuotrauka pasiskolinta iš Isparduotuve.com
Nors maniškė knyga panašiai aptriušusi, nes ne kartą skaityta.
Jei jums patiko "Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi", verta paskaityti kitas Moveto knygas: "Never Cry Wolf" ("Ne vilkai kalti"), "The Boat Who Couldn't Float", "Owls in the Family". Perspėsiu, kad "A Whale for the Killing" ir "Sea of Slaughter" yra daug rimtesnės ir niūresnės knygos apie gyvūnų naikinimą. Movetas - tai ne tik gamtininkas humoristas. Jis taip pat ir fanatiškas gamtos bei eskimų gyvenimo būdo gynėjas ("People of the Deer"). Ne visi sutinka su jo požiūriu šiais klausimais.

Iš kitų rašytojų siūlyčiau paskaityti Džeraldo Darelo "My family and other animals" ("Mano šeima ir kiti gyvūnai"), "The Garden of Gods" ("Dievų sodas") ir kitas knygas.

Šuo su charakteriu, škotai ir kiti padarai.


Nusipirkti šitą gėrį galite:

http://www.mainyk.lt/daiktas/suo-kuris-nenorejo-buti-sunimi/177951

http://www.isparduotuve.com/en/product/suo-kuris-nenorjo-bti-sunimi-farlis-movetas

http://www.broliaigrimai.lt/skaitytos-knygos/knygos-vaikams-jaunimui-skaitytos.html