2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)


Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)
DVD disko viršelyje matote vaivorykštę.
Didžiai gerbiami snobo filmų žiūrovai, noriu jumis pristatyti dar vieną neeilinį ir labai snobišką filmą, amerikinę versiją "Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)".

Tą padaryti mane "inspiravo" vienas vakar matytas, išminties ir humoro nestokojantis veikėjas - ponas Žilvinas Šilgalis. Buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis atėjo persirengęs klouno drabužiais ir grodamas dūdele. Taip jis sako protestuojantis prieš tai, kas peržengia ribas. Mačiau minias sekančias iš paskos. Dūdelė tikriausiai buvo stebuklinga. Pagarba šiam politikui.

Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)
The Pied Piper of Hamelin (1957)
TV Movie  -  89 min  -  Musical | Family | Fantasy

Užgrojo toks šaunus berniukas dūdele ir visos miesto žiurkės iš paskos nusekė muzikantą tiesiai į vandenį… pasiskandinti .

http://www.imdb.com/title/tt0050842/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Pied_Piper_of_Hamelin_%281957_film%29

Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)

Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)


Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1957)


Dar viena nuoroda - pasižiūrėti filmą:

http://www.youtube.com/watch?v=hKo3DhI2t2E

DVD diską su vaivorykšte ar be jos galite nuspirkti:

The Pied Piper of Hamelin - 1957- New from ACME-TV! 
http://www.ebay.com/itm/The-Pied-Piper-of-Hamelin-1957-New-from-ACME-TV-/200432507605

Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1986)


Buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis atėjo persirengęs klouno drabužiais ir grodamas dūdele.
Taip jis sako protestuojantis prieš tai, kas peržengia ribas.
Didžiai gerbiami snobo filmų žiūrovai, noriu jumis pristatyti neeilinį ir labai snobišką čekų animacijos šedevrą "Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1986)". Tą padaryti mane "inspiravo" vienas vakar matytas, išminties ir humoro nestokojantis veikėjas - ponas Žilvinas Šilgalis. Buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis atėjo persirengęs klouno drabužiais ir grodamas dūdele. Taip jis sako protestuojantis prieš tai, kas peržengia ribas. Mačiau minias sekančias iš paskos. Dūdelė tikriausiai buvo stebuklinga. Pagarba šiam politikui.



Legendinis berniukas, išvedęs žiurkes iš Hamelno (1986)
The Pied Piper of Hamelin (1986)
Крысолов / Krysar.

Užgrojo toks šaunus berniukas dūdele ir visos miesto žiurkės iš paskos nusekė muzikantą tiesiai į vandenį… pasiskandinti .

Bilbao International Festival of Documentary and Short Films
1986 Won: Golden Mikeldi Award

Chicago International Film Festival
1986 nominated: Gold Hugo Award
Best Short Film

Fantasporto
1987 nominated: International Fantasy Film Award
Best Film


The Pied Piper of Hamelin (1986)

The Pied Piper of Hamelin (1986)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pied_Piper_%281986_film%29

http://www.imdb.com/title/tt0174834/

http://www.yankeeweb.com/library/storytime/grimmbros/grimmbros_41.html

2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Filmai apie mokytojus, studentus ir moksleivius



Pirmieji ispūdžiai:

Kokį atradau filmą apdovanotą Kanų palmės šaka. Filmas apie mokytojus, apie klasę. Šitas jaučiu perspjaus visus. Sklinda iš jo gėris su humoru. Patiko kaip juokėsi kalbėdami apie snobus, bei gėjus. Net 20 min jau žiūrėjau ir tuoj eisiu toliau žiūrėti.

Toliau:

Na vakarykštis atrastas filmas tik pradžioje atrodė labai superinis. Įpusėjus filmui pradėjo aiškėti, kad filmas dirbtinai pritemptas prie Kanų palmės šakos. Butaforija man ten, viskas atrodė netikra, tas gudručio mokytojo pliurpimas, toks kvailos vištos mergos ir tie afrikos berniukai. Briuselinė prancūzų mokykla kur prancūzus varliaėdžiais vadina. Tačiau filmas puikus pavyzdys apie euromoksleivių balvonizmą.

Tarp sienų (1999)
Entre Les Murs / The Class

8/10

Mokytojo duonos paragavęs ir jokios aktorinės patirties neturintis rašytojas ir žurnalistas Francois Bégaudeau ryžosi suvaidinti savo prototipą. Jam vėl teko auklėti Paryžiaus vidurinės mokyklos klasę, mokyti prancūzų kalbos ir literatūros bei spręsti problemines situacijas, kurias išprovokuoja maištingi ir mokytis nenorintys vaikai. Naujus mokslo metus pradedantys mokytojai patenka į ypač nedraugišką aplinką, kurioje ne laiku išsprūdęs žodis gali įžiebti konfliktą, o nenuspėjamas vaikų elgesys reikalauja pasiaukojančios meilės profesijai. Autentiškumo pojūtį kūriniui suteikia pseudodokumentinis stilius ir kruopščiai atrinktų moksleivių improvizacijos.

Laurentas Cantet (47) pasiekė tai, kad Kanų kino festivalio Auksinė palmės šakelė po 21 metų pertraukos liko žydėti Prancūzijoje, o šalies kino ekspertai pasiūlė šią juostą "Oskaro" nominacijai. Ir ankstesnieji režisieriaus vaidybiniai filmai mėgavosi išskirtiniu kino festivalių dėmesiu, kurį lėmė įspūdinga debiutinė drama "Human Resources”. Ši juosta buvo apdovanota "Cezariu" ir pelnė geriausio jauno režisieriaus prizą festivalyje San Sebastijane.

Atsiskyrimas vardan išlikimo - Detachment (2011)
Drama
8 wins & 1 nomination
7/10 

5-tas, o gal 6-tas filmas apie mokytoją genietį. Deja pedagogikos čia mažai. Susvetimėjusi visuomenė, susvetimėjusi mokykla, pilkuma, niūruma, pagrindinio veikėjo problemos, pagrindinio veikėjo šeimos problemos, prostitutė, socialinės problemos, problemiški vaikai, problemiški tėvai, prostitutės problemos, mokytojų problemos, problemos, problemų problemos, problema dėl problemų. Sprendimo nėra. Pabaiga.

Panašus į Užkalnio troliavimą trolingas.

Tiesa pasakius žemiau pavardinti filmai patiko daug labiau:

Kaimo mokytojas (2008)
Venkovský ucitel
Čekija, Prancūzija, Vokietija / Bohdan Sláma
10/10

Vaid. Pavel Liska, Zuzana Bydzovská, Ladislav Sedivý
Drama, čekų k., angl. ir liet. subt., 1.57

Talentingas jaunas mokytojas iš Prahos atvyksta mokyti biologijos kaimo mokykloje. Niekas nežino, kodėl jis paliko miestą, o nelabai ir domisi. Kaime jis susipažįsta su inteligentiška moterimi ir jos paaugliu sūnumi. Nors moteris mokytojo visiškai netraukia, jie greitai susibičiuliauja, suartinti vienatvės bei meilės ilgesio. Kai į kaimą atvyksta buvęs mokytojo vaikinas, jis supranta, kad čia niekas net neįtaria, jog mokytojas yra gėjus. Daugiau.

„Nepaisant viso sužeistų veikėjų skausmo ir savigraužos, tai gražus, šiltas filmas, sakantis, kad kiekvienam reikia žmogaus, kuris padėtų visiems laikams sudaužyti tą seną uolą.” - Washington Post

„Tai filmas, kokie kažkada garsino Holivudą, bet dabar jo nebedomina.” - St. Louis Post

Estų filmas Klasė - The Class (2007)
8/10

Siužetas

Estų drama apie Josepą - klasės pastumdėlį, prie kurio nuolat priekabiauja bendraamžiai. Kai kartą jį užstoja klasiokas Kasparas, prasideda atviras karas tarp šių dviejų berniukų ir visos likusios klasės.

Nors Kasparas rizikuoja prarasti ne tik draugus, bet ir mylimą merginą, jam užstoti Josepą tampa garbės ir principo reikalu. Atsidūręs konflikto centre Josepas nežino, ką daryti, tačiau bendraamžių patyčios pasiekia tokią ribą, kuomet to iškęsti nebeįmanoma. Šešiolikmečiai nusprendžia nubausti klasės draugus. Josepo tėvas tarnauja ginkluotose pajėgose ir laiko ginklus namuose...

Metų mokytojas - School of Life (2005)


Fallbrook vidurinėje mokykloje kiekvienais metais vyksta geriausio Metų mokytojo rinkimai. Per pastaruosius 43 metus šį titulą laimėdavo Normanas Varneris. Po jo mirties tokį patį titulą nori laimėti ir jo sūnus Matas. Tačiau į mokyklą priimamas naujas istorijos mokytojas Maiklas D‘Andželo, kitaip dar vadinamas ponu Di.

Mokytojas greitai susilaukia daug vaikų dėmesio ir meilės. Išradingas, šarmingas, šmaikštus naujasis mokytojas, mokydamas vaikus, remiasi netradiciniais metodais. Tad nenuostabu, kad jis greitai įgyja ne tik daug šalininkų, bet ir rimtų priešų.

Artėjant tradiciniam mokyklos renginiui „Metų mokytojas“, mokytojų intrigos pasiekia apogėjų. Tačiau mokytojas Di turi paslaptį, kuri visam laikui pakeis mokyklos gyvenimą ir privers susitaikyti konkurentus. Tai bus svarbiausia pamoka gyvenime.

Bloga mokytoja - Bad Teacher (2011)
Vidurinės mokyklos mokytoja gyvena Olialia pupytės gyvenimo ritmu: elgiasi lengvabūdiškai, į darbą eina kaip į vakarėlį ir svajoja pasididinti krūtinę. Kai panelę palieka turtingas globėjas, jos gyvenimas staigiai pasikeičia ne į gerąją pusę. Tik mergina to dar nesuvokia.

Į mokyklą atėjus naujam žavingam bendradarbiui mokytoja pameta galvą ir nusprendžia bet kokiu būdu išsikovoti jo dėmesį. Bet tam reikia pinigų! Tikslas pateisina priemones, tad prasideda žaliųjų medžioklė.

Skandalo užrašai (2006)

Notes on a Scandal

Maištinga Siela savo bloge apie filmą rašo:

Sveiki mielieji, šiandien noriu pristatyti visai neblogą filmą „Skandalo užrašai“. (Notes on a Scandal) (2006m.) Tai skandalingas knygas sukurtas pagal dar skandalingesnę knygą „Skandalo užrašai“, ši knyga išversta ir į lietuvių kalbą, neblogai įvertinta ir pačių skaitytojų. Nors knygos pačios neskaičiau, tačiau filmą nepraleidau progos pažiūrėti ir teko nenusivilti. Filmas pateisino mano lūkesčius; jis mane sudomino, suintrigavo ir sudirgino.

Tai pasakojimas apie seną mokytoją, į kurios mokyklą ateina dirbti nauja dailės mokytoja, jos vaidmenį atlieka nuostabioji Cate Blanchett. Iš pradžių filmas atrodo nekaltas, senyva moteris pasakoja su ironija ir pasipiktinimu apie naująją mokytoją. Pati vakarais rašo dienoraštį, o mokykloje jos biografija esti nepriekaištinga, visada griežta, pasitempusi ir geležinė. Naujoji dailės mokytoja – jos priešingybė, ji nesusitvarko su vaikais, chaotiška ir t.t. Staiga dingteli, kad senyvos moters požiūris į naująją mokytoją ima keistis, tarsi ji – lesbietė. Ir aš neklydau. Bet tai dar ne pabaiga. Vieną dieną senoji pamato santykiaujant naująją dailės mokytoją su penkiolikmečiu...

Filmas šiurpina ir kartu atveria naujas tiesas. Kraupu žiūrėti, kai ištekėjusią moterį, kuri turi vaikų, suvedžioja kažkoks penkiolikmetis, taip, ne mokytoja, bet penkiolikmetis suvedžioja mokytoją. Keista žiūrėti, kaip jaunuolis taip susižavi mokytoja ir perima „vadžias“ į savo rankas, bet gudrioji senyva moteris reikalaudama iš dailės mokytojos meilės imasi šantažo. Padėtis tampa komplikuota, kai nusikamavusi dailės mokytoja atsiduria tarp senos lesbietės, penkiolikmečio meilės ir savo šeimos. Ryški šeimyninė krizė, socialinis ir visuomeninės spaudimas. Žmogus yra įvelkamas į klaikius marškinius „o ką žmonės pasakys“. Kažkodėl aš visai pateisinu tą moterį, kuri atsidūrė šioje situacijoje, ji nusikamavusi, meilės ištroškusi, naujų vėjų ir veiklos, rutinos uždusinta trokštanti laisvės. Galbūt tai ir kriminalinis nusikaltimas, filmas neieško nusikaltusių, patys žiūrovai teisia arba pateisina filme vaizduojamus įvykius.

Filmą žiūrėjau su pasimėgavimu, negalėjau atsistebėti istorijos įdomumu, jos perteikiama interpretacija ir pačios istorijos daugiasluoksniškumu, begaliniu interpretavimu. Šis filmas, manau, būtų neblogas išmėginimas jūsų humaniškumo, mokėjimo pateisinti arba pasmerkti, kas yra gražūs santykiai, kas yra vertybės, ar jos nėra nepakeičiamos. Kas apskritai svarbiau šeimos vertybės ar žmogaus individuali laisvė? Šis filmas parodys ir atsakys į daugelį klausimų.

Pavaduojanti mokytoja (2007) 
Vikaren
Fantastinis trileris,
Danija

Filmo aprašymas

Netikėtai susirgus mokytojai, šeštos klasės mokiniai sulaukia nepažįstamosios. Pavaduojanti mokytoja tarsi kokia Merė Popins nusileidžia iš dangaus. Tačiau ją atnešė tikrai ne gerasis vėjas. Pavaduojanti mokytoja Ulla Harms labiau primena nacistę, kuri leidžia kalbėti tik tada, kai leidžia. Atgrasus jos elgesys vaikams sukelia antipatiją, o stulbinama atmintis, mokėjimas skaityti kitų mintis – nuostabą ir įtarimą, kad mokytoja yra ateivė iš kitos planetos. Norėdami patvirtinti savo spėliones, vaikai ima sekti Ullą. Jie įsibrauna į jos namus, kuriame nėra baldų, o rūsyje tikra vištų ferma. Vaikai mėgina įtikinti tėvus, kad mokytoja ateivė. Tačiau švietimo ministras užbėga už akių, paaiškindamas, kad vaikai, žaisdami kompiuterinius žaidimus, mažai tegyvena tikrajame pasaulyje, todėl jų fantazijos suprantamos. Jokių abejonių tėvams nesukelia ir jautri pavaduojanti mokytoja. Jie ramiai patiki jai savo vaikus ir išlydi į lemtingą kelionę.

Filmas „Pavaduojanti mokytoja“ pasižymi skandinavišku humoru. Vieni filmą žiūrės kaip trilerį, kitiems jis sukels juoką, treti įžvelgs tragizmo, ir melodramos elementų. Stilistiškai panašaus filmo „Adomo obuoliai“ mėgėjams bus įdomu vėl susitikti su aktoriais Paprika Steen ir Ulrichu Thomsenu, kurie šįkart kuria kiek kitokius vaidmenis.

2013 m. liepos 15 d., pirmadienis

Nieko asmeniško - Nothing Personal (2009) [N-16]


Nieko asmeniško - Nothing Personal (2009)
Drama
11 wins & 9 nominations
10/10

Metai: 2009
Šalis: Olandija, Airija
Trukmė: 85 min.
Režisierius: Urszula Antoniak
Scenarijaus autorius: Urszula Antoniak
Aktoriai: Stephen Rea, Lotte Verbeek
Operatorius: Daniel Bouquet
Kompanija: Bavaria Film International
Amžiaus cenzas: N-16

Vakar žiūrėtas gėris iš kino festivalio "Kino pavasaris'2010" programos "Atradimai" buvo ir man savotiškas atradimas. Vienareikšmiškai 10/10. Tai ne filmas - tai gyvenimas. Aišku vienitelis minusiukas, kad filmo pradžioje nutylėta kodėl vedusi moteris susikrovusi daiktus, paliko savo butą Amsterdame ir išvyko į svetimą šalį – Airiją. Tikriausiai nepatiko tas Amsterdamas ir nerado ten laimės, neatkreipiau dėmesio titrų gale ar Amsterdaminiai fondai yra tarp rėmėjų, bet Airija filmą rėmė.

Šioje minimalistinėje, mažai dialogų turinčioje dramoje pasakojama dviejų paprastų žmonių istorija. Jie nežino ir nenori žinoti vienas kito vardo, nelenda į vienas kito asmeninį gyvenimą ir nesidomi praeitimi. Būtent praeitį jie abu mėgina ištrinti iš atminties. Jauna vieniša mergina iš Olandijos susikrauna daiktus, palieka savo butą Amsterdame ir išvyksta į svetimą šalį – Airiją. Ten jos dėmesį atkreipia gerokai vyresnis našlys – vyras pasiūlo merginai darbą ir pastogę. Jie abu – atsiskyrėliai, tyleniai, nesikišantys į kitų gyvenimus, nepasakojantys apie save.



Tačiau staiga kai kas įvyksta. Filmo herojai po truputį pradeda atsiverti, todėl susigalvoja bausmes už peržengtas ribas. Tarp dviejų atsiskyrėlių užsimezga keistas intymus ryšys, jiems abiem trūksta žmogiškosios šilumos.


Apie režisierių:

Urszula Antoniak gimė ir studijavo Lenkijoje, bet šiuo metu gyvena Olandijoje. Jos debiutinis filmas nepelnė „Auksinio leopardo“, tačiau daug dėmesio sulaukė Lokarno kino festivalyje. Ten filmas pelnė net 6 svarbius prizus, tarp jų – prizai už geriausią pirmąjį režisieriaus filmą ir geriausią filmo aktorę.

Apdovanojimai:

Locarno International Film Festival

Best First Film     Urszula Antoniak
C.I.C.A.E. Award     Urszula Antoniak
FIPRESCI Prize         Urszula Antoniak
Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention     Urszula Antoniak
Silver Leopard     Best Actress Lotte Verbeek
Youth Jury Award     Urszula Antoniak

Marrakech International Film Festival
Best Actress     Lotte Verbeek

Nederlands Film Festival

Golden Calf

Best Cinematography (Beste Camera)
Daniël Bouquet
Best Director (Beste Regie)
Urszula Antoniak
Best Film (Beste Lange Speelfilm)
Reinier Selen
Edwin van Meurs
Best Sound (Beste Sound Design)
Jan Schermer


Nuorodos:
http://www.imdb.com/title/tt1320352/

http://www.kinopavasaris.lt/filmas?id=1267638717
























2013 m. liepos 14 d., sekmadienis

Apė kytrą mergą, kurią ponas vedė

Vienas ponas turėjo labai gražią baudžiauninkę, kurią norėjo vesti. Kadangi gėdinosi vesti baudžiauninkę, nusprendė ja atsikratyti. Kartą pasikvietęs jos tėvą davė šutintų kiaušinių ir liepė, kad dukra iš jų išperėtų viščiukus. Merga paėmusi miežių juos paspragino ir davė tėvui, kad nuneštų ponui pasėti, kad būtų ką viščiukams lesti. Ponas pamatęs sudegintus miežius nusistebėjo, kad gal kvaila ta merga, o tėvas atsakė, kad tą patį ji sakė apie poną.

Tada ponas liepė tėvui pasakyti, kad merga nuluptų akmeniui odą, nes kitaip nukirs jai galvą. Dukra liepė paklausti pono, kad parodytų akmenio užkulnį, nes nuo jo reikia pradėti lupti.

Tada ponas liepė pasakyti mergai, kad ateitų pas jį nei pėsčia, nei raita, nei keliu, nei taku, nei nuoga, nei apsirengusi, atneštų nei dovaną, nei ne dovaną, tada ją ves, o jei taip nepadarys, turės mirti. Merga pasiėmė katiną, porą karvelių, apsisuko tinklu, atsisėdo ant ožkos ir nujojo per laukus ir griovius. Ponas pamatęs, kad jau atjoja, pasiuntė šunis, bet merga paleido katiną ir šunys jį nusivijo. Atėjusi pas poną paleido karvelius.

Ponas iškėlė vestuvių puotą, sukvietė baudžiauninkus, davė jiems ilgus šaukštus ir liepė valgyti. Pradžioj jiems nesisekė į burną maisto įsidėti, bet merga juos pamokė, kad maitintų vienas kitą, tada ponas supyko ir liepė jai nesikišti į jo reikalus, nes kitaip teks skirtis.

Kartą ponas išvažiavo į miestą su reikalais. Į dvarą atėjo žydas ir lietuvis. Žydas turėjo vežimą, o lietuvis kumelę, tad kartu keliavo. Vieną naktį kumelė atsivedė kumeliuką ir iš ryto rado jį gulintį po vežimu. Žydas sakė, kad kumeliuką atsivedė jo vežimas, todėl kumeliukas priklauso jam, o lietuvis nesutiko. Ponia liepė abiem eiti savo keliais, paskui kurį eis kumeliukas, to ir bus.

Grįžęs ponas sužinojo, kad ponia jo neatsiklausus išsprendė jo reikalus ir nusprendė skirtis, liepęs jai pasiimti mylimiausią daiktą iš dvaro. Iškėlė didelį balių ir nusigėręs užmigo. O merga nusivežė jį į savo tėvų trobą. Kai atsibudo, merga jam pasakė, kad liepęs pasiimti mylimiausią daiktą, tai ir pasiėmė jį. Tada abu grįžo į dvarą ir nebesipykdami gyveno.

Jono Basanavičiaus tautosakos biblioteka: 3 tomas