2012 m. birželio 22 d., penktadienis

Mano pati mėgstamiausia vaikystės knyga

R. A. Heinleinas "Durys į vasarą"

Vieną žiemą, prieš prasidedant Šešių savaičių karui, mano katinas Petronijus Arbitras ir aš gyvenome Konektikute, senoje sodyboje. Abejoju, ar ji tebestovi — raketa pataikė visai šalia miesto, o sodyba buvo netoli sprogimo zonos ribos. Tie senieji karkasiniai pastatai dega kaip rūkomasis popierius. Net jei namas ir išliko, kažin ar kas jį benuomoja — juk iškrito radioaktyvios nuosėdos; bet tuo metu mudviem su Pitu ten buvo gera gyventi. Nuomos mokėjau nedaug, nes nebuvo vandentiekio, o valgomajame prie šiaurinio lango pasistačiau stalą braižymui — ten buvo geras apšvietimas. Vienintelis namo trūkumas — vienuolika durų į kiemą. Netgi dvylika, jei priskaičiuosime dar ir Pito duris. Aš visad stengiuosi įtaisyti Pitui atskiras duris; šiuo atveju tam pasitarnavo nenaudojamo miegamojo lange įstatyta lenta, kurioje išpjoviau siaurą, vos katino ūsų pločio landą. Labai jau didelę savo gyvenimo dalį esu praleidęs atidarinėdamas katėms duris. Kartą paskaičiavau, kad nuo civilizacijos aušros šitaip jau sugaišta 97 800 žmogaus darbo metų. Galiu parodyti apskaičiavimus. Pitas paprastai vaikščioja pro savąsias duris, nebent — o tai jam labiau prie širdies — pavyksta priversti mane atidaryti kurias kitas. Bet jei lauke prisnigta, pro savo duris katinas neis už jokius pinigus.

Būdamas dar visai mažas murkiantis pūkų kamuolėlis, Pitas susikūrė nesudėtingą filosofiją. Aš privalau rūpintis gyvenamuoju plotu, maistu ir oru; visa kita — jo darbas. Bet svarbiausia mano prievolė — rūpintis oru. Konektikuto žiemos gražios tik kalėdiniuose atvirukuose — tą žiemą patikrinęs savąsias duris Pitas vis nesutikdavo išeiti, nes už jų buvo pilna (o Pitas nekvailas!) nemalonios baltos masės, ir imdavo kaulyti, kad atidaryčiau didžiąsias duris. Katinas tvirtai tikėjo, kad bent už vienų durų turi būti vasara. O tai reiškė, kad aš kaskart turiu apkeliauti su juo visas vienuolika durų, ir kiekvienas palaikyti atviras, kol Pitas įsitikins, kad ir čia žiema, vis labiau niaukdamasis dėl tokio netikusio mano šeimininkavimo. Po to jis pasilikdavo viduje, ir tik nenumaldomas hidraulinis spaudimas išvydavo jį lauk. Katinui sugrįžus, pėdelėse įšalęs, ledas kaukšėdavo ant medinių grindų tarsi mažytės klumpelės; Pitas rūsčiai žvelgdavo į mane ir jau nebemurkdavo, kol neišsilaižydavo... Tada atleisdavo man — iki kito karto. Bet jis taip ir nenustojo ieškoti Durų į Vasarą. 1970 metų gruodžio 3 dieną aš taip pat jų ieškojau. Mano paieškos buvo beviltiškos — kaip ir Pito sausio mėnesį Konektikute. Sniegas, kiek jo pasitaiko pietų Kalifornijoje, rezervuotas kalnų slidininkams, miestui nelieka; jis turbūt ir šiaip nepasiektų Los Anželo per smogą. Bet mano širdy buvo žiema.

Sveikata (jei nepaisysim vis sunkėjančių pagirių) nesiskundžiau, mano amžius pats tas — be kelių dienų trisdešimt, ir toli gražu nebuvau bankrutavęs. Manęs neieškojo nei policija, nei apgauti vyrai, nei pareigūnai — jokios bėdos, nuo kurios neišvaduotų lengva amnezija. Bet mano širdy buvo žiema, ir aš ieškojau durų į vasarą. Jei manot. kad pernelyg savęs gailiuosi — neklystat. Planetoje geri du milijardai žmonių tikriausiai gyvena kur kas prasčiau nei aš. Bet aš vis vien ieškojau Durų į Vasarą.


 
 


 










2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Interneto žargonų žodynas


Konservas

1. Konservatyvinių įsitikinimų žmogus.
2. Senienų konservavimo specialistas.
3. Tėvynės sąjungos politinės partijos narys.

Zuokulininkas - A. Zuoko partijos narys, simpatikas ar rėmėjas.

Trolis - internete troliu vadinamas asmuo, kuris prisijungia prie susiformavusios bendruomenės, siekdamas išprovokuoti kitus bendruomenės narius bei nutraukti normalią diskusijų eigą,
sąmoningai sutrikdyti bendruomenės veiklą, sukiršinti jos narius.

ŽURNALISTAS – Žurnalistas-sanitaras (iškelia visuomenės blogybes), kartais – sarginis šuo, kritikuojantis valdžią.

Žurnaliūga - užsakomųjų straipsnių rašytojas, mulkintojas. "Delfienos" ir komercinio piaro meistras.

Delfiena - užsakomasis straipsnis, nepatikima ar menkaverčio turinio naujiena, dažnai be šaltinių, paskelbta tinklalapyje delfi.lt.

Tolerastas - tai žmogus, kuris sakosi esą tolerantiškas, tačiau iš tikrųjų, tas žmogus tiesiog perdėtai išaukština tuos dalykus, kuriuos yra madinga toleruoti, tuo pačiu žemindamas tai, kas  priimtina. Dažniausiai jie taip gina homoseksualus, o visus, kurie nesigėdija savo heteroseksualumo, apšaukia homofobais.

Vamzdininkas - pseudo meno, pseudo madų ar kičinių vizualiųjų menų kūrėjas.

Kedofilas - Drąsiaus Kedžio šalininkas.

Pedoskeptikas - sudurtinis žodis, sudarytas iš graikų kilmės prefikso „pedo“, reiškiančio sąsają su vaikais (plg. ~pedagogika, ~pedologija, ~pedofilija, etc.) bei visiems puikiai žinomo žodžio „skeptikas“, reiškiančio nepatiklų, viskuo abejojantį žmogų.

Sovietžmogis - savimi patenkintus tamsuolis, sovietinės praeities šlovintojas.

Runkelis - pesimizmo skleidėjas, kaimo liurbis, nuolat besiskundžiantis sunkiu gyvenimu.

Rokiškis – asmuo su charakterio savybe, kuriai būdingas savo reikšmės pervertinimas ir didelis noras, kad juo būtų žavimasi.

Valdžiažmogis - tai valdžią mėgstantis ir jos siekiantis bet kokia kaina žmogus.

Verslažmogis - tai pinigus mėgstantis ir  bet kokia kaina jų siekiantis žmogus.

Pinigų vergas - tai toks žmogus kuris dirba pinigams (arba tiksliau dėl pinigų), nes pinigai dirba tik tiems kurie jiems nevergauja.

Stukačius - skundikas, tas kuris skundžia (stukalina).

Pezėtojas - kas paisto nesąmones, nusišneka, nusikalba, tauškia niekus.

Pezalai - tuščios kalbos, kliedesiai, nusišnekėjimas.







2012 m. birželio 11 d., pirmadienis

Unikalios lietuviškos kaukės - pačios geriausios ir orginaliausios

Labai mažai, kas žino, kad spalvingojo Venecijos karnavalo metu švenčiamas perėjimas iš žiemos į pavasarį.

Mažai kas žino, tąčiau Lietuvos didieji kunigaikščiai nei kiek neatsiliko nuo Europos monarchų. Apie tai byloja istorinės užsienio pasiuntinių užuominos. Kai Venecijos pasiuntinys Ambrozijus Kontarinis 1477 m. lankėsi Trakuose, po priėmimo pas didįjį kunigaikštį Kazimierą Jogailaitį ataskaitoje Venecijos dožui rašė, kad šis dvaras "beveik kaip mes gerai gamina ir daug valgo".

Vaišingumu pasižymėjo ir paprastai taupus buvęs kunigaikštis Vytautas. Nors sunku patikėti metraštininko pateiktais skaičiais, tačiau metraštyje užrašyta, kad Vytauto liepimu į Lucko suvažiavimą kasdien buvo siunčiama 700 statinių midaus, neskaičiuojant vyno, 700 telyčių, 700 avinų, 60 stumbrų, 100 briedžių, neskaičiuojant kitų mėsos gaminių. Maisto gausa viduramžių Europoje buvo valdovo prestižo, galios ir dosnumo išraiška.

Mažai kas žino, kad Užgavėnių transformacija laikomas vienas populiariausių Europoje Venecijos karnavalas, tačiau lyginant su tradicinėmis Užgavėnėmis, Venecijos karnavalo kaukės bejausmės ir statiškos, todėl Lietuviai vis dėlto mano, kad net gražiausia kaukė nepadės, jei jos savininkas nekrės pokštų – juk užgavėnių personažai itin veiklūs. Seniausi jų – toteminiai gyvūnai: meška, gervė (gandras), vilkas, ožys, arklys, vėliau, mistifikuojantis žmonių sąmonei, atsirado raganų, laumių, velnių, giltinių.

Manoma, kad visos šios kaukės susijusios su mitinių būtybių – namų, laukų globėjų, mirusiųjų pasaulio dievybių, protėvių – vaizdiniais.

Lietuvoje pradėjus svečiuotis kitų tautų žmonėms, atsirado vengrų daktarų, žydų, čigonų kaukės.

Užgavėnių tradicija, anot etnologo prof. Liberto Klimkos, visur susilieja su vietiniais papročiais. Pavyzdžiui, Brazilijos karnavalas gali būti siejamas su indėnų kultūros reliktais, Venecijos karnavalas – viduramžių šventė. Tačiau su Lietuvoje išlikusiomis archaiškomis tradicijomis gali lygintis nebent Bulgarija, kur per Užgavėnes vadinamieji „kukeriai“ triukšmu baido iš kaimo negeroves. Tai lyg senovės Sarmatų kariai – su varpeliais, su skambalais, atbaidantys piktąsias dvasias.

Žinia, kad Sarmatų kariai kadaise buvo nenugalimi mūšio lauke, vestuvių puotose ir netgi vietinėse smuklių muštynėse. Bet iš kur gi toks sarmatų karių nenugalimumas? Kai kas, mažiau susipažinęs su Sarmatų karybos menais, galbūt pasakys, kad Sarmato kario jėga yra trejose ietyse kurias turėdavo šitoks karys. Ne! Visų pirma ietis jis turėdavo keturias, ką gana tiksliai nustatė Toronto Istorinių Tyrimų Akademijos mokslininkai.

Pro-nauja-amžietis, profeministas Giedrius










2012 m. birželio 9 d., šeštadienis

Įroniška groteskinė pasaka „Jei nebūtų tokių Ulevičių“



Stiliaus savitumas: satyriškas, ironiškas ydingų visuomenės reiškinių vaizdavimas.
Erdvė: Lietuva, vaizduojama groteskinė šalies vizija.

Pastaba: visos datos, įvykiai, pavadinimai ir asmenys aprašyti žemiau, yra išgalvoti.
Sutapimas su realybe gali būti tik atsitiktinis.

Pasakos rašymo metu nei vienas žiurkėnas Rokiškis nenukentėjo.

************************************************
Dėmesio svarbu:
Neturintiems humoro jausmo, techno globalizaciniams - užzombiuotiems robotams - prieš skaitant pasaką, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Gali atsirasti šie simptomai: paraudusios akys, susijaudinimas, irzlumas, pykčio priepuoliai. Jeigu pasireiškė sunkus šalutinis poveikis arba pastebėjote čia nenurodytą šalutinį poveikį, pasakykite gydytojui arba vaistininkui.
************************************************

Jei nebūtų tokių Ulevičių: tikrai planuotume atominės elektrinės statybas dar dvidešimt metų. Prekybos centrai tikriausiai dirbtų dvidešimt keturias valandas per parą, tiesa juose dirbtų kiniečiai, nes likusioji didžioji dalis Lietuvos gyventų ne Lietuvoje. Kruonio HAE būtų kūrenama žilvyčiais pirktais Kinijoje. Mokyklose maistą tiektų „McDuckland‘s“. Smarkiai būtų išplėtota Vilniaus oro uosto infrastruktūra – aplink jį būtų naujas kotedžų miegamasis rajonas. Moksleivius privalomai maudytų robotizuotas androidas „Richy“ vandens parke.

Taikomosios dailės muziejuje nuolat būtų eksponuojama sensaciją mokslo ir medicinos pasaulyje sukėlusi žmonių kūnų paroda „The Human Body Exhibition“. Nacionaliniame operos ir baleto teatre koncertuotų viena moderniausių roko ir metalo grupių „Marilyn manson“. Vaikų literatūros klasikos šedevras „Haris poteris“ būtų skaitomas darželiuose, o visame pasaulyje stulbinančiai išgarsėjusio Dan‘o Brown‘o kūrybą būtų įtraukta į privalomos literatūros sąrašą moksleiviams. Studentams tolerancijos paskaitas dėstytų šimtmečio žmogus, Vilniaus universiteto rektorius metų „tolerantas“, bei lygių galimybių visuomenės veikėja „zombė“. Darželiuose pasakotų jausmingas pasakas, kaip „princas pamilo princą“, tas pasakas transliuotų per nacionalinio transliuotojo „LTV3“ laidelę vaikams „Labas rytas vaikučiai“. Darželiuose būtų trečias elektroninis tualetas, neapsisprendusiems su lėlėmis ar mašinytėmis norintiems žaisti klonuotiems vaikučiams.

„Filaitės“ mikrorajone vešėtų golfo laukai. Aplinkkeliai eitų virš „Rolantiškių“ kapinių. „DBM“ bazinės stotys būtų pastatytos ant vaikų darželių stogų.  Jūsų „naršymo“ istoriją, Interneto tiekėjas, realiuoju laiku perduotų tiesiai „laisvės nuo cenzūros“ departamentui, kartu su „Spacebook“ ir „Joogle+“ išklotinėm. Šateikių kaime veiktų „8G“ ryšys, tiesa priimtų ji ten tik vietinės Danų kiaulių fermos antenos, nes pusę Lietuvos būtų girdimas tik kriuksėjimas. Vėjo jėgainės, bezdalų, „budulinio“ mėšlo ir biodujų generatoriai aprūpintų „ekologiška“ energija, ne tiktai vietines kiaulių fermas, bet ir elektroninės valdžios departamentą. „Faksimose“ atpigtų maistas, tiesa jis būtų kriuksintis, genetiškai modernizuotas, žuvies kvapo ir panašios į morkas spalvos, tačiau už „optimalią“ kainą. Komercinis užsakomųjų straipsnių žurnalistas „Trolkalnis“ leidinyje „Gmo Žąsis“ bei dienraštyje „Skaitmeninis rytas“ rašytų apžvalgas apie genetinio maisto restoranų subtilybes ir į šuns dienas dėtų nostalgiją apie neskaitmeninės praeities epochą.

Kalvarijų gatve riedėtų tramvajus – tiesa bilietas į jį kainuotų 10 eurų, tramvajuje sėkmingai neveiktų elektroninis bilietas, o važinėtų jis ratu, dėl broko bėgius keistų, kas pusę metų, nes būtų jie ne iš plieno, o iš Kiniško aliuminio, tramvajaus stotelėse nešviestų tamsūs 5D ekranai, nes „kubikono miesto servisas“ juos demontuotų. Turėtume dar trijų stadionų griaučius. Į „Meganheimo“ muziejų pasižiūrėti „Uxus“ tuštumos „meno“ skirstume oranžiniais skraidančiais kilimais, už „kubikoninę“ kainą. Masinis vakcinavimas ir „čipavimas“ taptų privalomas. Valstybę valdytų elektroninė valdžia su elektroniniu intelektu, vieno langelio mobiliu principu. „Didysis brolis“ stebėtų tave per „HomeView“ sistemą, aprobuotą elektroninio „teisingumo“ ministro.

Sadas Ramauskas rūkytų elektronines cigaretes. Leoksas bezdėtų į elektroninį unitazą, tiesa „kubikoninis city servisas“ imtų mokestį už bezdalų decimetrus, mokesčiai būtų renkami elektroniniu būdu, tiesioginio debeto būtų, nuskaitant kreditus nuo gyvenimo kortelės „00:00:00:00:00:01:01:08". „ChemRains“ autonominis skraidantis robotas iš dangaus barstytų laimės miltelius, tiesa būtų abonentinis mokestis. All Inclusive. Šilumos ir laisvės būtų mažiau... Saulę užstotų ir temdytų dangoraižiai ir šviestų ta Saulė ganėtinai blankiai, ne taip, kaip dabar su Ulevičiais, Gražuliais, Grinevičiūtėmis, Tomkais, „Respublikomis“ ir Matulevičiais.

Ištraukos ir citatos

"Aukštesnis pastatas, žemesnė moralė." Noelis Kovardas

[...] N. Chomsky daugiau nei prieš dvidešimt metų padarė aktualią įžvalgą: „Viena iš sąlygų, kad propaganda geriau veikia išsilavinusiuosius nei neragavusius mokslo, yra ta, kad išsilavinusieji daugiau skaito, taigi gauna daugiau propagandos. Kita sąlyga yra ta, kad jie dirba vadybos, žiniasklaidos bei akademinėje srityse ir tam tikru mastu darbuojasi kaip propagandinės sistemos agentai – jie tiki tuo, kuo sistema tikisi juos tikint.“ [...]

[...] Nemąstantieji kreivai žiūri į mąstančiuosius dėl jų „plėšymosi” ir „keistumo”, nesuvokdami, kodėl jie elgiasi ne taip, kaip „visi”. Tuo tarpu tie, kas bent kažkiek mato šį pasaulį blaiviai, suvokia, kad dauguma gyvena totalioje pilkumoje, beprasmybėje, ir stengiasi su tuo kovoti, ar bent jau parodyti likusiesiems, kad jiems toks gyvenimas nepriimtinas bei neįdomus. [...]

"Galima kvailinti dalį liaudies visą laiką, galima kvailinti visą liaudį tam tikrą laiką, tačiau negalima kvailinti visą laiką visos liaudies." - Abraomas Linkolnas

"Nekreipti dėmesio į paskalas, sklindančias pašnibždomis kaip besisunkiąs vanduo, nekreipti dėmesio į kaltinimus, kurių tikrumą šmeižikai pasirengę patvirtinti nusipjaudami gabalą kūno, - štai kur ieškotina didžiausio supratingumo." Konfucijus





2012 m. birželio 1 d., penktadienis

Mano charakterio tipas

INFP tipas

INFP charakterio tipui priklausantys žmonės yra ramūs, malonūs ir dažnai laikomi uždarais ar netgi droviais. Vis dėlto, nepaisant to, jog jie kitų atžvilgiu iš pirmo žvilgsnio elgiasi gana šaltai, viduje INFP yra toli gražu ne tokie. Šio tipo žmonės yra rūpestingi, ko dažnai negalima pasakyti apie kitus charakterio tipus. INFP rūpestingumą dažnai galima pavadinti savotiškai aistringu – tačiau nukreiptą tik kelių žmonių ar tam tikro svarbaus reikalo atžvilgiu. Žodis, taikliausiai apibūdinantis šį charakterio tipą – idealizmas. Deja, dažnai ši savybė INFP priverčia jaustis izoliuotu ir nesuprastu, kadangi tai yra gana retas charakterio tipas (4,3 proc. JAV gyventojų).

INFP turi aiškų garbės jausmą, kylantį iš įvairių vidinių vertybių. Princas ar princesė mitologijoje, karaliaus karžygys, tikėjimo gynėjas – tipiški INFP atvaizdai. Vienas iš karaliaus Artūro apvaliojo stalo riterių, seras Galahadas ar Žana d‘Ark – taip pat INFP prototipai. Kad suprastum šio tipo žmogų, yra būtina suprasti reikalą, dėl kurio jis kovoja, kadangi INFP yra pasiryžę neįtikėtinam aukojimuisi dėl ko nors, kuo jie tiki.

Savo gyvenime INFP siekia vienybės – kūne ir sąmonėje, emocijose ir intelekte. INFP gyvenime dažnai galima pastebėti subtilų tragišką motyvą, tačiau pašaliniai žmonės retai gali tai padaryti. Stiprus INFP pasišventimas gėriui verčia juos būti atsargius bet kokio blogio atžvilgiu – tačiau tai gali pavirsti į savotišką paradoksą, kuomet INFP, siekiantis grynumo ir vieningumo, nuolat dairysis per petį į bjaurius ir blogus dalykus.

INFP yra linkę viską vertinti per vertybių, o ne per logikos prizmę. Jie reaguoja į grožį, o ne į bjaurumą, į gėrį, o ne į blogį, į moralumą, o ne į amoralumą. INFP gali lengvai kalbėti metaforomis ir palyginimais, be to, turi puikią simbolių kūrimo ir interpretavimo dovaną – dėl šios priežasties šio charakterio tipo žmonės nesunkiai gali rašyti poeziją. INFP gana atsainiai žiūri į logiką – kitaip nei NT charakterio tipai, INFP nelaiko jos absoliučiai būtina. Taip pat šio tipo žmonės nemėgsta hipotetinių ir neapibrėžtų svarstymų, kadangi visus dalykus regi ir vertina tik dvejopai – arba kaip realius, arba kaip įsivaizduojamus.

Darbe ir karjeroje INFP yra lankstūs, lengvai priima naujas idėjas ir naują informaciją, gerai perpranta kitų žmonių jausmus ir savybes bei gali nesunkiai su jais susidraugauti (vis dėlto, išlaikydami tam tikrą psichologinį nuotolį). Jie nemėgsta darbui trukdančių telefono skambučių ir gali puikiai dirbti tik vieni, tiek komandoje. Šio tipo žmonės kantriai susidoroja su sudėtingomis situacijomis, tačiau negali pakęsti rutiniškų detalių. Jie gali padaryti faktinių klaidų, tačiau beveik niekada neklysta vertybiniu požiūriu. INFP dažnai renkasi su religija, mokymu, psichiatrija, architektūra ar psichologija susijusią karjerą ir paprastai stengiasi neturėti jokių ryšių su verslo pasauliu. Jie nori ir gali puikiai veikti akademinėje bendruomenėje, dažnai geresnių rezultatų pasiekdami ne mokykloje, o universitete. Be to, INFP, kaip ir kitų NF charakterio tipų atstovai, išsiskiria savo gabumu kalboms. INFP taip pat gali tapti puikiais rašytojais ir aktoriais, kadangi šio charakterio tipo žmonės, kitaip nei kiti, gali lengvai perteikti savo pačių asmenybių atspindžius kuriamame vaidmenyje.

Namuose INFP išsiskiria pasišventimu ir savo įsipareigojimų laikymusi. Jie mėgsta gyventi harmonijoje ir gali daug ką padaryti, kad išvengtų nuolatinių konfliktų. INFP yra jautrūs kitų žmonių jausmams ir jiems malonu matyti laimingus tuos, kuriais jie rūpinasi. Vis dėlto, šio charakterio tipo žmonėms gali būti sunku suderinti romantišką ir idealizuotą bendro gyvenimo sampratą su kasdienio bendro gyvenimo realybe. Kartais INFP gali vengti per daug aktyvaus kito žmogaus palankumo siekimo, bijodami vėliau būti įskaudinti. Be to, INFP paprastai yra linkę savo susidomėjimą išreikšti netiesiogiai.

INFP namai – jų tvirtovė. Tapę tėvais, jie itin aršiai gina savo namus ir šeimą bei yra atsidavę šeimos narių gerovės kūrimui. INFP turi neišsenkamus pasišventimo, užuojautos ir prisitaikymo rezervus, todėl su šio tipo žmonėmis yra lengva gyventi. Rutiniškuose kasdienybės ritualuose INFP paprastai yra nuolaidūs ir dažnai netgi kam nors leidžia priimti sprendimus jų vardu – tačiau tik iki tol, kol yra pažeidžiama jų vertybių sistema. Tuomet INFP greičiausiai kategoriškai užsispirs ir nė per truputį nesitrauks nuo savo idealų. Gyvenimas su INFP gali lengvai ir sklandžiai klostytis labai ilgą laiko tarpą, tačiau tik iki tol, kol nebus pažeistas koks nors INFP idealas. Tuomet INFP jau ims gintis ir įtikinėti.

Kalbant apie romantiškus santykius, tikėtina, jog INFP turės daugiau sunkumų nei bet kuris kitas charakterio tipas. Visų pirma, dėl savo santykinio retumo, antra, dėl požiūrio į gyvenimą. Anot INFP, „Gyvenimas yra labai rimtas dalykas“. Nuolat dalyvaudami tarsi asmeniniame kryžiaus žygyje, INFP gali šiek tiek apsunkinti savo partnerio gyvenimą. Ne mažiau sudėtinga yra ir kita INFP būsena, kurią galimą pavadinti vienuoliškąja (be to, šio charakterio žmogus gali nuolat „persijungti“ tarp šių dviejų gyvenimo būdų) – kitam žmogui gali prireikti nemažai jėgų, kol ištrauks INFP „vienuolį“ iš jo tamsios ir susimąstyti verčiančios olos. Tiesa, su šiuo uždaviniu gali lengvai susidoroti šio tipo priešingybės – ENTJ ir ESTJ tipai, kurie yra puikiai įsitvirtinę realiame pasaulyje ir dažnai vedami kur kas pragmatiškesnių tikslų nei INFP. ENTJ, vadovaujantis savo pajėgoms ir vedantis jas link tolimo tikslo ar ESTJ, solidžiai, patikimai ir tradiciškai valdantis savo administruojamą sistemą – jie abu gali suteikti pagrindą INFP, galinčiam pasiklysti savo apmąstymuose ar „kryžiaus žygiuose“. Tuo tarpu ISTP ar ESTP tipams priklausančio partnerio pasirinkimas greičiausiai būtų nesėkmingas INFP sprendimas, ypač, jo požiūriu, tokiame rimtame dalyke, kaip gyvenimas.

INFP yra kūrybingi, mėgstantys naujoves ir retai kada savo tikslo atsisakantys žmonės. Jie išsiskiria švelnumo ir malonaus humoro jausmo aura, tačiau dėl jau minėtų priežasčių su šio charakterio tipo žmonėmis gali būti sunku artimiau susipažinti. INFP yra labai intuityvūs žmonės, puikūs klausytojai ir išsiskiria nuoširdžiu domėjimuisi kitais žmonėmis, kas dažnai yra aiškiai pajuntama ir taip INFP tampa itin vertinamu draugu ir patikėtiniu. Be to, INFP turi savybę kituose žmonėse pastebėti net ir menkiausią gėrio dalelę – net ir labiausiai atstumiančiame asmenyje INFP ras kažką, dėl ko jį galima vertinti ar mažų mažiausiai užjausti.

Skaityti daugiau:
  • INFP stiprybės ir silpnybės
  • INFP kaip antrosios pusės
  • INFP kaip tėvai
  • INFP kaip draugai

Keletas garsių INFP:

  • Homeras, poetas
  • Virgilijus, poetas
  • Marija, Jėzaus motina
  • Šv. Jonas
  • Šv. Lukas
  • Viljamas Šekspyras, poetas
  • Donna Reed, aktorė
  • Žaklina Kennedy Onasis, buvusio JAV prezidento Dž. F. Kenedžio žmona
  • Julia Roberts, aktorė
  • Dž. F. Kennedy, Jr., buvusio JAV prezidento Dž. F. Kenedžio sūnus
  • Liza Kudrow

Keletas išgalvotų INFP:

  • Anė iš Žaliųjų mansardų
  • Deanna Troi (Star Trek)
  • Wesley Crusher (Star Trek)
  • Daktaras Julian Bashir (Star Trek)

INFP kaip draugai

INFP į pasaulį įneša malonumo ir ramybės atspalvį. Šio tipo žmonės kitiems atrodo ramūs ir taikingi, pasižymintys paprastais troškimais. Tiesą sakant, yra kiek kitaip – INFP savo viduje gyvenimą jaučia labai stipriai ir intensyviai. Kalbant apie santykius, tai lemia, jog šio tipo žmonės išsiskiria labai gilia meile ir rūpesčiu – toks stiprumas yra retai pasitaikantis tarp kitų charakterio tipų. Tačiau INFP neskiria savo stiprių jausmų bet kam ir yra gana uždari ir atsargūs, reikšdami savo slapčiausius jausmus – šio tipo žmonės skirs itin daug meilės ir rūpesčio tik keliems artimiausiems žmonėms. Tokiuose santykiuose INFP paprastai yra atsipalaidavę, palaikantys ir rūpestingi.

INFP yra labai jautrūs, puikiai sugeba pastebėti kitų žmonių jausmus ir jaučia dėl jų nuoširdų rūpestį. Lėtai pradedantys pasitikėti kitais ir atsargūs santykių pradžioje, vėliau INFP tampa nepaprastai lojalūs. Pasižymintys stipriu vidiniu vertybių branduoliu, jie labai vertina santykių gilumą ir tikrumą bei jaučia itin didelę pagarbą žmonėms, suprantantiems ir priimantiems pačio INFP požiūrį. Šio tipo žmonės taip pat yra labai prisitaikantys ir bendradarbiaujantys, tačiau jei yra pažeidžiamas vienas iš jų esminių principų, INFP tampa nepalaužiamais savo vertybių gynėjais. Tokiu atveju jie gali būti neįprastai griežti ir tvirti.

INFP yra šilti ir rūpestingi individai, labai vertinantys tikrumą ir gilumą savo tarpasmeniniuose santykiuose. Paprastai jie yra gana supratingi, kuomet yra kalbama apie kitų žmonių jausmus ir motyvus, dėl to šio tipo žmonės lengvai sutaria su įvairiais žmonėmis. Vis dėlto, INFP sieks apsaugoti savo vidinį „aš“ nuo kitų žmonių, išskyrus keletą išrinktųjų, su kuriais suformuos artimus ir ilgalaikius santykius. Pasižymėdami aukštais idealais, INFP dažnai jaučiasi traukiami prie kitų NF tipų.

Itin vertinami harmoniją ir nepakęsdami konfliktų, INFP gali nesaugiai jaustis šalia žmonių, turinčių stiprias apibrėžtumo ir mąstymo savybes. Nepaisant to, jog INFP gali su tokių tipų žmonėmis lengvai bendrauti profesiniame lygmenyje, jiems bus sunku šiuos žmones suprasti ir vertinti asmeniniuose santykiuose. INFP paprastai jaučia kur kas didesnį palankumą kitiems jausmų tipams.

INFP tipo žmones jų draugai vertins dėl nuoširdumo, altruistiškumo, gilumo, rūpestingumo ir originalumo.

INFP kaip romantiniai partneriai

INFP savo santykiuose yra nepaprastai lojalūs ir ištikimi. Esminiai INFP poreikiai - harmonija ir šilti jausmai. Jie jaučia poreikį būti santykiuose, kuriuose abu partneriai yra atsidavę ir mylintys.

INFP tendencija būti idealistais ir romantikais gali lemti tai, jog šie žmonės dažnai fantazuos apie tobulesnius santykius ar tam tikrą situaciją. Jie taip pat yra linkę pernelyg romantizuoti savo partnerius ir manyti, jog jie pasižymi savybėmis, kurių iš tiesų neturi. Dėl to dauguma INFP gali susidurti su problemomis, kuomet jiems teks savo itin idealistinį ir romantišką požiūrį į gyvenimą suderinti su realybe. Vis dėlto, itin gili ir nuoširdi INFP meilė ir labai didelis priešiškumas bet kokiems konfliktams išlaiko INFP lojalumą jo santykiuose.

INFP tvirtai laikosi savo idealų ir sunkiai dirba, kad išlaikytų savo partnerius ant įsivaizduojamo pjedestalo. Dažnas to rezultatas - itin didelė INFP parama, pasididžiavimas ir švelnumas savo partneriams, išlaikantys visus laiko išbandymus.

Seksualiniu aspektu tikėtina, jog INFP iš pradžių bus gana lėti, atsiverdami savo partneriams. Kuomet INFP pradės jais visiškai pasitikėti, tikėtina, jog šio tipo žmonės žiūrės į intymumą kaip į galimybę išreikšti savo stiprią meilę ir prieraišumą partneriams. Vis dėlto, jie labiau vertins meilės išraiškas ir švelnius žodžius, o ne pačius intymius santykius. Pasižymėdami tendencija padėti kitiems, INFP gali labiau vertinti savo partnerių, o ne savo pačių pasitenkinimą.

INFP į konfliktines situacijas ir kritiką dažnai  reaguoja su itin dideliu emociniu sielvartu, tačiau nežino, ką dėl to galėtų padaryti. Tuomet tikėtina, jog INFP griebsis bet kokių priemonių, kad galėtų atsikratyti iškilusio konflikto. Toks elgesys gali sukelti nedidelių nesutarimų ilgalaikiuose ir sklandžiuose santykiuose. Individai, atpažįstantys šią savo silpnybę, turėtų kreipti daugiau dėmesio į savo sugebėjimus priimti bet kokią kritiką šaltai, o ne asmeniškai. Taip pat vertėtų prisiminti, jog konfliktinės situacijos ne visada yra jų kaltė ir, bet kuriuo atveju, tai nėra pasaulio pabaiga.

INFP puikiai jaučia ir vertina savo asmeninę bei kitų žmonių erdvę. INFP itin brangins partnerį, sugebantį įžvelgti „tikrąjį" INFP „aš" bei gerbiantį jų stilių ir požiūrius. Mažai tikėtina, jog šio tipo žmonės bus labai pavydūs ar savininkiški, greičiau atvirkščiai - jie gerbs partnerio privatumą ir nepriklausomybę. Dar svarbiau - INFP ne tik gerbs savo partnerio tikslus ir požiūrius, bet ir pats lojaliai sieks juos paremti.

INFP stiprybės:

    * Nuoširdus rūpinimasis kitais žmonėmis
    * Jautrumas ir nuovokumas kitų žmonių jausmų atžvilgiu
    * Ištikimybė ir atsidavimas, vertinami ilgalaikiai santykiai
    * Nepaprastai dideli meilės ir rūpesčio „ištekliai"
    * Siekis patenkinti kitų žmonių poreikius
    * Siekis bendradarbiauti, o ne nugalėti
    * Sugebėjimas atpažinti ir vertinti kitų žmonių erdvės poreikį
    * Mokėjimas gerai save išreikšti
    * Lankstumas ir įvairiapusiškumas

INFP silpnybės:

    * Polinkis būti droviems ir uždariems
    * Priešiškumas į jų „teritoriją" įsibrovusių žmonių atžvilgiu
    * Itin didelis priešiškumas konfliktams ir kritikai
    * Didelis pagyrų ir įvertinimų poreikis
    * Labai emocinga reakcija stresinėse situacijose
    * Sunkumai nutraukiant nesėkmingus santykius
    * Sunkumai baudžiant ar kritikuojant kitus žmones
    * Uždarumas savo jausmų reiškimo atžvilgiu
    * Perfekcionistinės tendencijos, kartais lemiančios tai, jog INFP nepakankamai save įvertina
    * Polinkis kaltinti save dėl iškylančių problemų